Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Rendkívüli: Nyugdíjreformra készül a kormány: 2025-től tovább emelkedhet a nyugdíjkorhatár!!!

A magyar kormány a nyugdíjrendszer átalakítására készül, ami abból a dokumentumból derül ki, amelyet Magyarország nyújtott be a helyreállítási források tervezett felhasználására. Ebből kiderül, hogy legkésőbb 2025. március 31-ével új nyugellátási rendszer léphet életbe.





Az Európai Bizottság a hosszútávú EU-támogatások 7,5 milliárd eurós felfüggesztése mellett elfogadta a helyreállítási támogatások 5,8 milliárd eurós (mintegy 2300 milliárd forint) tervét. Ennek része – a korábbi EU-ajánlásoknak megfelelően – a nyugdíjrendszer átalakítása is.

Ebből kiderül, hogy egy hároméves előkészítési ciklus végén, legkésőbb 2025. március 31-ével tervezik leváltani a jelenlegit, illetve életbe léptetni a nyugellátási rendszer új elemeit. Nyugdíjkorhatár 2023 >>>


      1. A részletes terv szerint az első lépés, hogy egy szakértői anyagban elemzik a hosszú távú fenntarthatósági kihívások kezelésére – kitolódott életkor, minimálnyugdíj, egészségügyi helyzet – vonatkozó szakpolitikai lehetőségeket. A jövő év végére elkészülő, nyilvános vitára bocsátott anyag már tartalmazza majd a nyugdíjkorhatár emelését, oly módon, hogy azt a várható élettartamhoz kötik, anyagilag is ösztönözve a munkával töltött életszakaszok meghosszabbítását, valamint a korai nyugdíjba vonulás lehetőségeinek csökkentését úgy, hogy tervbe veszi azokat az intézkedéseket, amelyek a nyugdíjasok közötti jövedelmi egyenlőtlenségeket is kezelik.




    1. Ezt követné 2024 második negyedévi határidővel, hogy a kormány elé kerül a részletes szabályozási javaslat.
    2. A 2025-ös esztendő első negyedévében jönne a harmadik mérföldkő ezen a területen, mégpedig „a nyugdíjrendszert módosító jogszabály hatályba lépése”. Ennek értelmében a nyugdíjrendszer módosítására vonatkozó, a kormány jogalkotási javaslatán alapuló jogszabálynak hatályba kell lépnie, amelynek főbb elemei a következők:




    Miért van erre szükség?







    Exit mobile version