Rendkívüli! Kijött a kormányrendelet! A kormány kiterjesztette a téli szünetet:

Rendkívüli! Kijött a kormányrendelet! A kormány kiterjesztette a téli szünetet:

A különleges jogállású szerveknél és az önkormányzatoknál – az alkalmazottak szabadságának a terhére – igazgatási szünet rendelhető el – erről döntött a kormány. Erre az időre szabadságot kell a munkavállalónak kiadni.

“A különleges jogállású szerveknél és a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek hivatalánál elrendelhető igazgatási szünetre alkalmazandó veszélyhelyzeti szabályokról” címet viselő kormányrendelet csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezzel lényegében a teljes államigazgatásra kiterjesztette a kormány téli és ezzel az ügyintézési szünet lehetőségét, amit valószínűleg a területek vezetői – takarékossági okokból – kezdeményezni fognak. Ugyanakkor a rendelet szerint a közfeladatok ellátása nem szenvedhet „aránytalanul nagy sérelmet”. Ha mégis munkára utasítják a foglalkoztatottakat, akkor arról a munkavégzés időpontját megelőzően legalább két nappal tájékoztatni kell a munkavállalót, de a rendkívüli munkavégzés ellenértékére vonatkozó túlóraszabályok ebben az esetben nem érvényesek.
Mint ismert, a kormány korábban már elrendelte, hogy a kormányzati igazgatási szerveknél téli szünet lesz 2022. december 22-től 2023. január 6-ig.

Különleges jogállású szerv – egyebek mellett – a Köztársasági Elnöki Hivatal, az Alkotmánybíróság Hivatala, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia Titkársága. Az igazgatási szünetet a különleges jogállású szerv vezetője, illetve a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendelheti el.

A rendelet szerint az igazgatási szünet különleges jogállású szervnél történő elrendeléséről szóló közleményt legkésőbb 2022. november 30-ig kell közzétenni a Hivatalos Értesítőben. A helyi önkormányzat képviselő-testülete az igazgatási szünet elrendeléséről szóló határozatát szintén november 30-ig a helyben szokásos módon kell közzétenni.
A rendelet szabályozza azt is, hogy az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kell kiadni, úgy hogy

  • először a 2022-ben esedékes szabadságot kell kiadni,
  • ha ez nem elegendő, a 2023-ban esedékes szabadságot kell kiadni.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállaló csak korlátozottan élhet azzal a jogával, hogy 7 nap szabadság kivételének idejéről maga döntsön. A rendelet pénteken lép hatályba és 2023. január 9-én hatályát veszti.


error: Content is protected !!