Rendkívüli: Ismét fertőz egy újabb vírusfaj!!!

LEZÁRNAK 15 ÁLLATTARTÓ TELEPET TELJESEN HÉTFŐTŐL!!!

Müller Cecília elmondta: a madárinfluenza megjelenése miatt  több mint 93 ezer állatot tartó pecsenyekacsa-telepet számolnak fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza lehetséges megjelenésére, a Nébih laboratóriuma pedig a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban. Az állategészségügyi szakemberek a fertőzött gazdaság körül kijelölték a három kilométer sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a tíz kilométeres megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei új eset jelzi, hogy a madárinfluenza az ország bármely részén megjelenhet, ezért a Nébih ismételten felhívta az állattartók figyelmét: az előírások szigorú betartásával csökkenthető annak esélye, hogy a baromfiállományuk vadmadarakkal érintkezzen és a vírussal megfertőződjön. Kiemelten fontos, hogy az állatokat zártan etessék és itassák, a takarmányt és az almot lefedve tárolják. A magas kockázatú területeken továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása, illetve a kötelezően előírt szállítás előtti vizsgálatok. (MTI)

error: Content is protected !!