Rendkívüli bejelentés: Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben az új ársapkáról!

Rendkívüli bejelentés: Megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben az új ársapkáról!

Rezsi ársapka 2023:
Pénteken a Magyar Közlönyben kihirdették a rendeletet, amely gázársapkát – pontosabban az eddigitől eltérő elszámolást – vezet be az önkormányzatoknál! A rendelet ugyan holnaptól hatályba lép, de az elszámolási időszak a március-szeptemberi hónapokra vonatkozik.

A rendelet címe: A Kormány 12/2023. (I. 20.) Korm. rendelete egyes intézmények földgázbeszerzéseivel kapcsolatos veszélyhelyzeti szabályokról.
A rendelet értelmében az intézmények:

  • Az államháztartásról szóló törvény szerinti, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv – kivéve a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény 2. § 14. pontjában meghatározott külképviseletet.
  • A fent említetti költségvetési szerv irányítása vagy felügyelete alá tartozó központi, területi költségvetési szerv.
  • A Magyar Nemzeti Bank többségi cégeinek kivételével az állami és az önkormányzati cégek.
  • A helyi önkormányzat és az általa fenntartott költségvetési szerv.
  • Egyházi intézmények.
  • Közszolgáltatást nyújtó alapítványok vagy egyesületek és az ezek által fenntartott intézmények.
  • Nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik.
Befagyasztották a rezsi árakat, fix áras lett a gáz és a villany is Magyarországon! Rezsi árak 2023

Májusig az egyetemes szolgáltatásban nem emelkedik az áram és a gáz ára, így nem nőnek a lakossági felhasználók terhei – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Idén rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdeni az energetikában is. Az energiahordozók szankciós felára példátlan többletterheket okozott, jelentősen megnövelte az ellátási zavarok kockázatát. A súlyos kihívások indokolták az önálló Energiaügyi Minisztérium létrehozását. A december elejétől működő tárca egyik fő feladata a rezsicsökkentés védelme és az ellátásbiztonság garantálása – írták a szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közleményben.

A lakossági felhasználók januártól átlagfogyasztás alatt és felett is változatlan árakon juthatnak áramhoz és földgázhoz. A jövő évre elsőként megállapított tarifák április végéig maradnak érvényben.A családok így a teljes fűtési szezonban azonos díjat fizetnek a legfontosabb energiahordozókért. A rezsicsökkentett árak mások mellett a társasházakban vagy többgenerációs családi házakban, az állami és önkormányzati bérlakásokban élők pénztárcáját is megkímélik.

Nem módosulnak az egyetemes szolgáltatásban maradó, mintegy 150 ezer mikrovállalkozás által fizetendő, kedvezményes sáv feletti versenypiaci árak sem.


A távhőre is érvényes a rezsicsökkentett ár

A lakossági fogyasztók számára a távhő esetében továbbra is megmarad a rezsicsökkentett ár, emellett jövő őszig a nem lakossági fogyasztók is jóval olcsóbban vehetik majd igénybe a távhőszolgáltatást. Az új tarifákat január elsejétől három negyedéven át kell alkalmazni, szeptember végéig nem változnak. A földgázalapú távhőszolgáltatóknál az úgynevezett külön kezelt intézményi díjak és az egyéb felhasználók árai a legtöbb településen közel megfeleződhetnek.
Az EM szerint a korábban megoldatlan áramellátási helyzetű versenypiaci kisfogyasztók, például vállalkozások, önkormányzatok, társadalmi szervezetek is nyugodtan várhatják az új évet. A kormány a munkahelyek védelme és a közszolgáltatások fenntartása érdekében januártól veszélyhelyzeti átmeneti ellátás keretében biztosítja számukra a folyamatos áramszolgáltatást. A konstrukciónak köszönhetően mintegy 1700 fogyasztó őrizheti meg működőképességét, közülük több mint kétszáz igénylő önkormányzat vagy önkormányzati intézmény, az érintett településeken összesen csaknem négyszázezren élnek.
A megtett intézkedéseknek köszönhetően a magyarországi gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége az uniós élmezőnybe tartozik, nagyjából kétszerese az európai átlagnak. A fűtési szezon félidejéhez közeledve

a jelenleg elérhető készlet még mindig mintegy 90 téli napra lenne elegendő.Az új év újabb kihívások elé állítja az európai gazdaságokat, fogyasztókat. Februárban élesedik az uniós gázárplafon és az oroszországi eredetű olajtermékek importtilalma, ezek is nagyban befolyásolhatják az ellátási helyzetet. A kormány feltett szándéka, hogy a magyarországi felhasználók ne szenvedjenek hiányt energiahordozókból. Az Energiaügyi Minisztérium küldetése, hogy a szankciós felárak hatásaitól 2023-ban is megvédje a magyar családokat és vállalkozásokat – olvasható a minisztérium közleményében. Érkeznek a szigorítások >>>

error: Content is protected !!