Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Rendkívüli bejelentés: 200 ezer forintot kap minden, családi pótlékra jogosult Március végéig!

Rendkívüli bejelentés: 200 ezer forintot kap minden, családi pótlékra jogosult Március végéig!

Rendkívüli bejelentés: 200 ezer forintot kap minden, családi pótlékra jogosult Március végéig! Az önkéntes pénztárak között talán a legkevésbé ismert pénztártípus az önsegélyező pénztár, pedig számos előnye van, főként azoknak, akik gyermekes szülők. Ez esetben is jár ugyanis a 20%-os állami adójóváírás, ami évente akár 150 ezer forintot is jelenthet. Sőt, aki két évig nem nyúl a pénzhez, plusz 10%-os is zsebre tehet.





Az önsegélyező pénztár szociális kockázat bekövetkezése esetén, jogszabály által előírt szociális kötelezettségek alapján nyújt kiegészítő ellátást, valamint gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatását biztosítja.

Az önsegélyező pénztár egyéni szolgáltatásokat és közösségi szolgáltatásokat nyújthat. A pénztár az egyéni szolgáltatásokat a tag egyéni számlájának megterhelésével, az egyes közösségi szolgáltatásokat pedig a fedezeti tartalékon belül létrehozott szolgáltatási tartalék terhére teljesíti.

Ennyi adó-visszatérítés jár 2024-ben

Ahogy a többi nyugdíjcélú megtakarítás esetében, úgy az önsegélyező pénztáraknál is 20%-os adójóváírás jár a befizetések után, de évente maximum 150 ezer forint. Vagyis évente maximum 750 ezer forint befizetéssel lehet maximálni a visszatérítés összegét.




Fontos viszont, hogy a maximum 150 ezer forintos adójóváírás önkéntes pénztárakra együttesen értendő, tehát ha valakinek van önkéntes-, egészség- és önsegélyező pénztára is, akkor ezekre együttesen tudja igénybe venni a 150 ezres visszatérítést. Illetve van még évente egy plusz 10%-os támogatás is, amennyiben a tag vállalja, hogy két évig nem nyúl a pénzéhez.

Emellett még hozamot is jóváírnak a pénztárban lévő megtakarításra, viszont az önkéntes pénztáraktól eltérően itt nem lehet portfóliók között választani, hanem a pénztár fekteti be a pénzt, jellemzően valamilyen alacsonyabb hozamú, kockázatmentes befektetésbe (mondjuk manapság már az állampapír-piacon is 10% feletti hozamokat lehet zsebre tenni).


Mire vehető igénybe?




Mennyi pénz vehető igénybe?




Fontos!

Az önsegélyező szolgáltatás iránti igényt a szolgáltatás alapjául szolgáló esemény bekövetkezését, állapot kialakulását, illetve a szolgáltatásra való jogosultságot igazoló dokumentum kézhezvételét követően, legkésőbb 120 napon belül kell a pénztárhoz benyújtani, ugyanakkor a pénztár nem fizetheti ki a 120 napnál korábban kiállított számlákat.

A pénztártag pedig a pénztár által nyújtott önsegélyező szolgáltatások igénybevételét a tagi befizetés, munkáltatói hozzájárulás, adomány befizetését követő 180 nap várakozási idő elteltével használhatja fel.

Viszont a pénztár egészségpénztári szolgáltatásainak igénybevételére várakozási idő nincs kikötve, így az önsegélyező ellátások igénybevételére kizárólag azok az egyéni egészségszámlán lévő összegek fordíthatók, amelyek legalább 180 nappal a szolgáltatási kifizetést megelőzően kerültek jóváírásra a tag számláján.




A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb, 2024-re vonatkozó Aranykönyve szerint Magyarországon összesen 11 egészség- és önsegélyező pénztár működik, ezek összesen több mint egymillió tagot számláltak tavaly év végén, közel 70 milliárd forintnyi kezelt vagyonnal. Ezeken felül önkéntes önsegélyező pénztárból kettő működik a jegybank szerint, az ezekben kezelt 867 millió forint közel 16 ezer tagra oszlik szét.

Exit mobile version