Örömhír a nyugdíjasoknak – újabb emelés jön, van aki 100 ezer forintot fog kapni!

Özvegyi nyugdíj - Nyugdíjemelés 2024

Örömhír a nyugdíjasoknak – újabb emelés jön, van aki 100 ezer forintot fog kapni!

Nyugdíjkompenzációt kér nyár elejére a kormánytól a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa. A kormánynak legkésőbb novemberben kell az éves infláció szintjéhez igazítania a nyugdíjakat, de a nyugdíjas szervezet szerint a kormánynak hamarabb lépnie kell.

Ezt azzal indokolják, hogy az év eleji 15 százalékos emelésnél elemzők szerint akár 4-5 százalékkal is magasabb lehet várhatóan az infláció. A kormány egyelőre nem árulja el, hogy idén számíthatnak-e évközbeni emelésre a nyugdíjasok.
Nyugdíjemelés 2023 – várható nyugdíjemelési korrekciók összege 2023. júniusban és novemberben!

Az év első három hónapjában 26% fölé ragadt brutális nyugdíjas inflációra tekintettel a januári 15% után mielőbb további, visszamenőleges nyugdíjemelésre van szükség.

Visszamenőleges nyugdíjemelést kérnek a nyugdíjas szervezetek:
A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) azt követeli a kormánytól, hogy a 2023-as évre tervezett 15 százalék inflációs cél felülvizsgálata mellett legkésőbb 2023. június 1-jével – januárig visszamenőleg – soron kívül

3 százalékkal emelje meg a nyugdíjakat.

A szervezet korábbi követelésének megfelelően ugyancsak igényli, hogy az előző két évben elmaradt 1,5 százalékos nyugdíjkiigazítás soron kívül és visszamenőlegesen történjen meg, és januártól az idei nyugdíjakat ezzel a mértékkel emeljék meg, bázisát képezve a 2023-as emeléseknek hangzott el az RTL Híradóban.

A szervezet lapunkhoz is eljuttatott közlemény úgy fogalmaz, növekvő aggodalommal figyeli a KSH és az EUROSTAT időszakos jelentéseit, adatait. Emlékeztetnek, a KSH márciusi gyorsjelentése szerint a nyugdíjas infláció az első három hónapban 27,4, 26,9, illetve 26,7 százalék volt, azaz messze nem csökken olyan mértékben, mint azt a kormányzat láttatni szeretné.Az idős korosztály jelentős része egyre nehezebb helyzetbe kerül, az Európai Unióban kiugróan magas hazai infláció, és ezen belül az alapvető élelmiszerek évtizedek óta nem látott drágulása (januárban 44, februárban 43,3, márciusba 42,6 százalék) miatt – írják.

A szervezet közleménye rámutat, az általános áremelkedési ütem minimálisan csökken, lényegében stagnál. Ugyanakkor a maginfláció márciusban 0,5 százalékponttal nőtt, ami azt jelenti, hogy az infláció érdemi csökkenésére a következő hónapokban sem számíthatunk. Jelen helyzetben még inkább szükséges, hogy a reálisan kiszámolt tényleges nyugdíjas infláció és a nyugdíjak korrekciója szinkronba kerüljön! – fogalmaznak.

A szervezet véleménye szerint szükségessé vált sürgős intézkedések nem a kormány jóindulatán alapulnak, hanem a hatályos jogszabályokon, melyek előírják a nyugdíjak értékállóságát!

„A nyugdíjak reálértékét biztosítani kell”– hivatkoznak a stabilitási törvény passzusára.
A kormányzati kommunikációban rendszeresen visszatérő állítás, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzése becsületbeli ügy – írja a közlemény, majd hozzáfűzi: bár igazából törvényi kötelezettség. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükséges, hogy az éves infláció tényleges mértékének megismerésekor végelszámolás készüljön. Ha az infláció mértéke éves szinten meghaladja a nyugdíjak emelésének százalékát, akkor törvényben szabályozott módon, pótlólagos emelésre kerüljön sor – követeli a nyugdíjasszervezet, egyúttal elfogadhatatlannak nevezi azt a tendenciát, hogy az átlagnyugdíj egyre inkább elmarad a nemzetgazdasági nettó átlagbérhez képest. A 13 évvel ezelőtti közel 70 százalékos arány mára 50 százalék alá csökkent, ami egyértelműen alátámasztja a nyugdíjasok elszegényedését, gazdasági lecsúszását! – fogalmaznak.Az elmúlt időszakban a NYUSZET többször kért a legszegényebb nyugdíjas réteg számára egy egyszeri, átmeneti segélyt. Az azóta lezajlott folyamatok a helyzeten csak rontottak. Ezért most megismételjük a javaslatot, de abban a formában, hogy a medián nyugdíj alatti ellátásban részesülők egy egyszeri, 75 000 forint értékű juttatást kapjanak – áll a közleményben. Hozzáteszik, folytatni és szélesíteni szükséges azt a felzárkóztatási, nyugdíjkorrekciós programot, melyet 15 évvel ezelőtt a pénzügyi válság miatt felfüggesztettek. „A méltányos és igazságos rendezéshez a NYUSZET szakmai javaslatait átlátható, korrekt egyeztetési folyamatban felajánlja a kormányzat számára. A NYUSZET által fentebb követelt évközi emelés ideje és mértéke – az adatok tanúsága szerint – reális, sőt a kivitelezhetőség érdekében inkább visszafogott!” – írják, egyúttal határozottan igénylik a rendszeres, kiszámítható párbeszéd, az egyeztetés megfelelő intézményes formáinak kialakítását.A nyugdíjas társadalom, különösen annak mediánnyugdíj alatt részesülő, egyre inkább nélkülöző hányada (mintegy 1 millió nyugdíjas) nevében is egyértelműen elvárjuk, hogy az ígéreteknek megfelelő legyen a kormányzati cselekvés is! – zárul a kommüniké.

Nyugdíjkorrekció, nyugdíjemelés 2023 – ennyi pénzre számíthatnak a nyugdíjasok!

error: Content is protected !!