Orbán Viktor döntése: több pénz érkezik a nyugdíjasokhoz, megjelent a rendelet! Hivatalos!

Orbán Viktor döntése: több pénz érkezik a nyugdíjasokhoz, megjelent a rendelet! Hivatalos!

Megjelent a nyugdíjemelésről szóló, novembertől hatályba lépő kormányrendelet a Magyar Közlöny hasábjaiban, és az is kiderült, hogy az indokoltnál magasabb, 4 és fél százalékos emelésről van szó. Orbán Viktor “becsületbeli ügye” januártól visszamenőlegesen jár majd és jövő hónaptól érkezik a nyugdíjprémium is, aminek a szorzószáma a 0,5 lesz idén.

Ahogy arról a Blikk is beszámolt, a miniszterelnök az idősek világnapján bejelentette, hogy 2022-ben másodszor is fizet inflációs nyugdíj-kiegészítést és belengette az érkező nyugdíjprémiumot is. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletek alapján több lesz az érkező pénz, mint amire számítani lehetett.

Az idén már másodszor kifizetésre kerülő inflációs nyugdíj-kiegészítést már november 10 és 15 között utalni fogják. A közlöny alapján 4,5 százalékos emelésről van szó, ami visszamenőlegesen, januártól fog járni. (Azoknak, akik éppen 2022-ben lettek jogosultak nyugellátásra novembertől jár az emelt nyugdíj.)
A Központi Statisztikai Hivatal szeptember 8-án közzétett gyorstájékoztatója szerint az év első nyolc hónapjában az előző év adataihoz képest a fogyasztói árak átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Ennek megfelelően nagyjából 1,8 százalékos nyugdíjnövelés lett volna indokolt, amit végül túl is teljesített a kormány. – írja az Index, majd hozzáteszik: az idei év végén 20 százalékos, vagy azt meghaladó fogyasztóiár-emelkedést valószínűsítenek a szakértők, tehát nem véletlenül tolhatott még az emelésen a kormány egy kicsit.


De ez még csak a nyugdíjemelés volt, itt a nyugdíjprémium is!

A hatályos jogszabályok alapján ezt akkor kell kifizetni, ha éves szinten meghaladja a GDO a 3,5 százalékos növekedést. Ezt pedig sikerült meglépni, így ami jár az jár. A nyugdíjprémiumot úgy kell kiszámolni, hogy a novemberi nyugellátás összegének 25 százalékát (de legfeljebb 20 ezer forintot) összeszorozzák a most rendeletbe foglalt számmal, ami pedig 0,5 százalék.


error: Content is protected !!