Október 1-től újabb rezsiár emelés következik, ezt már tényleg nem tudják kifizetni a családok:

Gondban lehetnek a panellakásban élők, tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly.

A tavaly májusi 20 euró/MWh-s gázár után idén augusztusban 300 euró/MWh-s áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal- közölte az Atlatszo.hu. Mindezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket.Az ingatlanpiacra a rezsicsökkentés részleges eltörlése is hatással volt, a rendelet, amely által csak egy bizonyos határig lehet hatósági áron gázt fogyasztani, népszerűbbé tette a távfűtéses lakásokat. A távhőre ugyanis nem vonatkozik a rezsicsökkentés részleges eltörlése.

A kereslet leginkább az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok irányába tolódott el, ebben némi kivételt jelentenek a panellakások is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de rájuk nem vonatkoznak az új rezsiszabályok– nyilatkozta egy hónapja a Fókusznak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.Az RTL Klub Híradója részletezi, hogy a távhőszolgáltatók nagy része gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik. A gázért egy, az Energiahivatal által meghatározott úgynevezett referenciaárat kell fizetniük.

Tavaly májusban 19-20 EUR/MWh volt az ár, idén májusban 99-100 EUR/MWh lett, augusztus ez az ár pedig 339 EUR/MWh-ra nőtt.

A távhővállalatoknak a földgázt sokkal drágábban kell beszerezni, ebből következően borzasztó nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak – elsősorban a magyar államhoz, hiszen ő okozta ezt a helyzetet, amiben leszabályozta ezt az árat– mondta energiapiaci szakember, Holoda Attila a Híradónak.Az Energiahivatal azonban már bekérte a távhő-cégektől az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat, mindezt pedig a Híradónak egy nagyváros szolgáltatójánál is megerősítették. Ám az októberben kezdődő gázévvel kapcsolatban az Energiahivatal eddig semmit sem közölt a szolgáltatókkal.

Az Átlátszónak az Energiahivatalnak úgy nyilatkozott, hogy jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják.

error: Content is protected !!