NAGYON NAGY BAJ VAN!ITT AZ MTI BEJELENTÉS: Evakuálják a lakosságot a magyar településen! Embereket, állatokat mentenek!

NAGYON NAGY BAJ VAN!ITT AZ MTI BEJELENTÉS: Evakuálják a lakosságot a magyar településen!

Embereket, állatokat mentenek!

Megelőzésként négy házból hét embert telepítettek ki a Zala megyei Surdon, mert fennáll a veszélye annak, hogy átszakad a település központjában lévő tó gátja az extrém mennyiségű csapadék miatt. A megyében közúti hidakat mosott el a víz, ezért egy település megközelíthetetlenné vált.

Kanász János surdi polgármester (független) az MTI-nek szombaton arról számolt be, hogy a péntek este óta tartó intenzív esőzés miatt 80 pincét elöntött a víz, sok helyen akár másfél méteres magasságig, de az utcákon is majdnem derékig érő vízben gázoltak. Már éjszaka számos házból ki kellett menteni az állatokat a mindent elöntő belvíz miatt.

A település központjában lévő tó szombatra annyira megtelt, hogy több helyen lyukak keletkeztek a gátfalon, de a gát tetején is átfolyik a víz.

Kritikus az állapota, nagy az esélye annak, hogy a védmű átszakad, ezért felkészültünk arra, ha embereket kell kitelepíteni – jelezte a polgármester.

Hozzátette, hogy megnyitották a kultúrházat, ahová élelmiszert és innivalót szállítottak. A falubusz már kora délután készenlétbe állt, hogy elszállítsa azokat, akik ezt igénylik, illetve figyelmeztették a környékben élőket, készüljenek arra, hogy esetleg el kell hagyniuk a házaikat.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: megelőző intézkedésként döntöttek úgy, hogy Surdon négy házból hét embert telepítenek ki a polgármester és a helyi közbiztonsági referens koordinálásával.

Az Útinform arról adott tájékoztatást, hogy a Zalaszentjakab és Kisfakos közötti úton, a 3-as kilométernél a Malomárok hídját elmosta a víz, emiatt Miháld megközelíthetetlenné vált.

A Nemesdéd és Miháld közötti úton, a 4-es és a 7-es kilométer közötti hidat szintén elmosta a hirtelen lezúduló víztömeg, az utat ezért lezárták, de Nemesdéd még megközelíthető.

A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék miatt több helyen leálltak a vonatok, a tűzoltók pedig folyamatosan szivattyúzzák a vizet, illetve sorra távolítják el az utakra dőlt fákat. Továbbra is Zala megyében a legrosszabb a helyzet, ahol már több településen is családokat kellett kitelepíteni az ítéletidő miatt.

A nagy esőzés miatt belvízzel elöntött ház, ahonnan az ott élőket kitelepítették Liszóban (Fotó: MTI/Varga György)

Cikkünk frissült.

Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton elmondta: a jelentős mennyiségű csapadék miatt

Liszóban öt házat elöntött a belvíz,
emiatt az ott élőket szombaton kitelepítik. A polgármester gondoskodik az érintett házakban élő húsz ember elhelyezéséről.

Éjfél óta több mint harminc esetben riasztották a tűzoltókat Zala megyében
A vihar és az extrém mennyiségű csapadék miatt péntek este óta Zala megye tucatnyi településén kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. Elsősorban az utakra dőlő fák eltávolítására, de több helyen vízszivattyúzás miatt is hívták őket, elsősorban Zala déli részén.

Surdon nyolcvan embernek kellett elhagynia otthonát a kora reggeli óráktól fogva – mondta az M1 tudósítója. Hozzátette, a magasabban fekvő utcákról folyamatosan zúdult le a víz.

Már hajnali három órakor családokat és állatokat kellett kitelepíteni,
mivel vannak olyan lakóházak, ahol 50-80 centiméteren áll a víz.

Kanász János, a település polgármestere elmondta, elsősorban az ingóságokat és az állatokat próbálták meg megmenteni, de folyamatosan zajlik a kitelepítés. A károsultakat a helyi kultúrházban helyezik el. Éjfél óta több mint harminc esetben riasztották a tűzoltókat Zala megyében.

Somogy megyében szintén gondokat okoz az eső. Böhönyén már homokzsákokkal védekeznek a víz ellen. Nemesviden kiöntött a patak, így a település egy részét már nem lehet megközelíteni.

Nemesviden kilépett a medréből a patak, és 100-150 méteren keresztül hömpölyög a víz. A katasztrófavédelem munkatársai a helyszínen vannak, próbálják megvizsgálni a lehetőségeket – számolt be az M1 tudósítója.

A 68-as út mentén a szántóföldi területek víz alatt vannak
A település végén lévő fahíd már reggel összeomlott a víz súlya alatt a helyiek elmondása alapján. Böhönyére nem lehet bejutni a 68-as főúton keresztül. A 60-as kilométerről rendőrök terelik el a forgalmat a 61-es főút felé.

A böhönyei polgármester elmondta, a Rinya patak öntött ki a medréből és az azt átszelő két utcát megközelíthetetlenné tette,
emiatt két családot kellett kitelepíteni.

Az M1 tudósítója a helyszínről bejelentkezve arról számolt be, hogy a Böhönyén már csónakkal mentik az embereket. A víz akár hét méter mély is lehet. A 61-es út egy szakaszát lezárták. Nagyszakácsiban homokzsákokkal védekeznek, hogy megvédjék a temetőt, mert a hegységből lezúduló víz veszélyezteti azt – mondta a tudósító.-írja a hirado.hu

↓↓↓ Kérlek oszd Meg ↓↓↓

error: Content is protected !!