Mit ér a pénz??? Vita az otthonápolásról!!! A pénz nem kompenzál mindent >>>

Mit ér a pénz??? Vita az otthonápolásról!!! A pénz nem kompenzál mindent >>>

Amikor valaki egy hozzátartozóját ápolja, az ismerősök rendszeresen megkérdezik, hogy érzi magát a beteg, a gondozó testi és lelki állapotáról viszont ritkán érdeklődnek. Pedig egy krónikus beteg gyerek, szülő, partner vagy nagyszülő ellátása hatalmas megterhelést jelent az érintetteknek – aminek elsősorban a pénzügyi vonatkozásairól hallunk sokat.

Civil nyomásra a kormány január 1-jétől havi 100 ezer forintra emeli az ápolásra szoruló gyerekek után járó díjat, ami sok esetben 50 ezer forintos növekedést jelent majd. Így azoknak a szülőknek a helyzete, akik kis- vagy nagykorú beteg gyereküket látják el, anyagilag könnyebb lesz, de a támogatásra szorulók jelentős része kimarad az intézkedésből. Magyarországon ma nagyjából 45 ezer ember ápolja otthon tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartozóját: 34 százalékuk gondozza saját gyerekét, 34 százalék a szülőt, 12 százalék a házas- vagy élettársát, mások pedig egyéb rokonaikat. Ezzel tehát még az ápolás anyagi elismerésének a problémája sem oldódik meg, egyéb vonatkozásai pedig szóba se kerülnek.

Korábban írtunk arról, hogy kiégés veszélyezteti a segítő szakmákban dolgozókat, ezen belül is elsősorban azokat az embereket, akik maximális teljesítményt szeretnének nyújtani, hajlamosak az önfeláldozásra, cserébe pedig nem kapnak elég anyagi kompenzációt. A hozzátartozóikat otthon ápolókra mindez fokozottan igaz. Még ha méltányos fizetés is járna ezért a munkáért, akkor is kérdés maradna, hogyan és meddig bírható lelkileg.

A pénz nem minden …

error: Content is protected !!