Minimálbér 2023: Hatalmas béremelés jön januártól!

Minimálbér 2023: Hatalmas béremelés jön januártól!

Konkrét számok ugyan még nem hangzottak el a minimálbér-emelés jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegét illetően, de a munkáltatói és a munkavállalói szervezetek is egyetérttettek abban, hogy a legkisebb keresetek reálértékét jövőre is meg kell őrizni – írja a Népszava. A szerdai egyeztetésen megegyeztek, hogy a minimálbér emelésénél a jövő évi infláció mértéke lesz a kiindulópont. Ez 11,5-17 százalékos emelést jelenthet, eszerint a bruttó 200 ezer forintos minimálbér a lap számításai szerint 223-234 ezer, a 260 ezer forintos garantált bérminimum 290-304 ezer forintra emelkedhet.
Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke szerint közelednek az álláspontok és a felek arra törekszenek, hogy decemberre megszülessen a megállapodás, amit egy évre kötnének. Előrelépésnek tartja, hogy a jelen lévő öt szervezet egyetértett az „infláció körüli” emelésben.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke is úgy látja, hogy közelített a felek álláspontja, de konkrét számokat ő sem mert még mondani, mert arról még a saját oldalukon is egyeztetni kell. Azt mondta, az idei és a jövő évben is nagyjából 15 százalék körüli inflációval lehet számolni, tehát az emelésnél is ez lehet a kiindulási alap. Arról is beszélt, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum közötti különbséget meg szeretnék tartani, ezért elképzelhető, hogy utóbbinál százalékosan nagyobb emelés lesz.


error: Content is protected !!