Már biztos: Hatalmas áremelés jön bizonyos élelmiszereknél, van ami 50%-al drágul! Mutatjuk az árakat:

Már biztos: Hatalmas áremelés jön bizonyos élelmiszereknél, van ami 50%-al drágul! Mutatjuk az árakat:

Más termékekhez és élelmiszerekhez hasonlóan a tojás ára is feljebb kúszhat az őszi-téli hónapokban. A jelenlegi 65-70 forint körüli árat lassan elfelejthetjük, írja a kemma.hu.
Hatalmas bizonytalanság alakult ki a tojáspiacon, mondta a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója, Káhn Norbert. Mint mondta, a takarmányköltségek – amelyek meghatározóak a tojás önköltségében – hónapról hónapra növekednek, a csapnivaló kukoricahozamok és a szintén nem túl fényes napraforgó-terméskilátások miatt pedig további emelkedéssel kalkulálnak a szakértők.

Amikor elfogy a már behozott kukorica és szotyola, drasztikus emelésre számíthatnak a vásárlók. A gabona esetében, az új termés magasabb ára már most megjelent a költségekben. A gyenge forintárfolyam, az üzemanyag drágulása és az elszálló energiaárak mind-mind hozzájárulhatnak a további dráguláshoz.


Nem lesz ársapka: óriási drágulás kezdődik Magyarországon!

Körülbelül 1300-1400 forintra drágulhat az étolaj az élelmiszerárstop megszűnésekor – mondta Raskó György agrárközgazdász az RTL-nek.

A hús ára 3000Ft lesz, a cukor 500-600ft közt a tej pedig megközelíti a 600Ft-ot literenként!

A szakértők szerint további élelmiszer-áremelkedés várható, ennek ellenére eljött az ideje, hogy a bizonyos élelmiszereken lévő ársapkákat megszüntessék.

Az ATV Start című műsorában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettes arról beszélt, hogy a hatósági árakat már nem lehet fenntartani, ez eredetileg egy ideiglenes lépés lett volna, de fél év az már túl van az ideiglenesség határán.

Élelmiszer áremelkedés 2022

Máhr szerint egész biztos, hogy a következő időszakban tovább emelkednek majd az élelmiszer árak. Kiemelte, hogy az állam minden egyes megvásárolt termék árának egyharmadát elveszi. A 27 százalékos áfa mellett ugyanis még ott van az extraprofit-adó is, ami gyakorlatilag még négy százalékot jelent. A szakember azt mondta, Németországban és Hollandiában már pedzegetik, hogy az élelmiszereken ne legyen áfa, Máhr szerint a 27 százalékos forgalmi adót itthon is le kellene vinni 5 százalékra, mert az áfa önmagában is egy árgerjesztő adó.
Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke a témához hozzászólva azt mondta, néhány éve bizonyos termékek áfáját már csökkentették, akkor meg is mutatkozott, hogy ez az intézkedés lefelé viszi az árakat is, mert a verseny kikényszeríti a kereskedőktől, hogy olcsóbban adják az adócsökkentett árucikkeket. Az élelmiszerek ára a világpiaci hatásoktól emelkedik főleg, de arról, hogy az EU-ban Magyarországon emelkednek a leginkább, ahhoz a forint-euró árfolyam is hozzájárul. A munkabérek is emelkedtek, at energiaárak hatalmasat ugranak most, emiatt a termelők is emelni kénytelenek áraikon, ez az emelés most 50 százalék körül van. Ezek együttes, drasztikus hatása a fogyasztói árakban még nem is jelent meg.
Éder szerint a tudatosabb vásárlás jelei már elkezdődtek, egyre lejjebb léptek a fogyasztók, már a középső polcok helyett az alsókból választanak, és ez a folyamat csak gyorsulni fog Éder szerint. Úgy véli, a következő időszakban egyre kevesebb élelmiszert fognak vásárolni az emberek. A hatósági árakról mindkét szakember elmondta, hogy tarthatatlanok és az intézkedés már jóval túllépett az ideiglenesség határán.


error: Content is protected !!