Lassan nem tudják kifizetni a nyugdíjakat, nincs pénz! Óriási terhet jelent a 13. havi juttatás: rezeg a léc!!

A jelenlegi, inflációkövetőnek nevezett nyugdíjemelési szisztéma ilyen árdrágulás mellett nem képes lépést tartani az inflációval és már a nyugdíjkassza egyensúlya is felborult – írja a hvg.hu.
A Pénzügyminisztérium azt közölte, hogy a nyugdíjkassza egyenlege július végén mínusz 83 milliárd forint volt. Januárban és februárban a költségvetési hozzájárulás 233,3 milliárd forinttal volt több a 2021. első két hónapjában kifizetett összegektől.  A hiány súlyosbítja a 13. kifizetése, mely a lap szerint 336 milliárd forint pluszterhet rótt a nyugdíjalapra.

A magas nyugdíjak felhúzzák az átlagnyugdíj összegét, mely 2022. januárban 164 102 forint volt, míg a mediánnyugdíj 140 ezer forint, amelynél a magyar nyugdíjasok fele alacsonyabb juttatást kap.
Az összeg alig haladja meg 200 ezer forintos minimálbér nettóját, ami 133 forint, viszont a nettó átlagkeresettől messze elmarad, ami 335 ezer forint. A lap szerint az alacsony nyugdíjösszegeket látva nem csoda, hogy egyre több nyugdíjas dolgozik, jelenleg 161 ezren.


error: Content is protected !!