KÖTELEZŐ KÖZLEKEDÉSI KÁRTYÁT VEZETNEK BE 2018. JANUÁR 1-TŐL! IGÉNYELD MINÉL ELŐBB, MERT JANUÁR 1-TŐL ENÉLKÜL MÁR NEM UTAZHATSZ SE BUSSZAL, SE VONATTAL, SE METRÓVAL!

KÖTELEZŐ KÖZLEKEDÉSI KÁRTYÁT VEZETNEK BE 2018. JANUÁR 1-TŐL! IGÉNYELD MINÉL ELŐBB, MERT JANUÁR 1-TŐL ENÉLKÜL MÁR NEM UTAZHATSZ SE BUSSZAL, SE VONATTAL, SE METRÓVAL!

JÖN A KÖTELEZŐ KÖZLEKEDÉSI KÁRTYA A TÖMEGKÖZLEKEDÉSBEN! ENÉLKÜL SEMMIT NEM TUDSZ HASZNÁLNI! MUTATJUK HOL VEHETED MEG ÉS MENNYIBE KERÜL!

Íme a legfontosabb tudnivalók >>>>

A közlekedési kártyát az elektronikus jegyrendszer indulásáig (2018. január 1.) mindenkinek ki kell váltania.
Az elektronikus jegyrendszert a BKK teljes szolgáltatási területén és a Budapesten kívüli az agglomerációs HÉV- és buszjáratokon is bevezetik.

Az első kártya kiváltása minden budapesti lakosnak ingyenes lesz.

A mai rendszerrel ellentétben a bérlet és a kártyához tartozó utazási egyenleg nem veszik el akkor sem, ha az ügyfél elhagyja a kártyáját, vagy ellopják tőle, hiszen a RIGO rendszer nem a kártyán tárolja az információkat, hanem az elszámolórendszerben. Amennyiben ez megtörténik – a bankkártyák elvesztéséhez hasonlóan –, az esetet azonnal jelezni kell, hogy a rendszer letilthassa az adott utazási kártyát. Ezt követően természetesen új kártyát lehet igényelni, amelyhez a rendszer hozzákapcsolja a már meglévő bérletet vagy utazási egyenleget.

Érvényesítés és ellenőrzés

A jegyek, bérletek érvényesítésének módja megváltozik, hiszen a metró- és a kiemelt HÉV-állomások automatikusan működő be- és kiléptetőkapukkal lesznek lezárva. A kapukon így kizárólag azok juthatnak át, akik érvényes közlekedési kártyával és érvényes nyilvántartott termékkel (pl. bérlet) rendelkeznek.

A metrónál belépéskor a kapukba épített érvényesítő készülékhez kell érinteni a kártyát, és amennyiben az érvényes, a kapu kinyílik.

Az autóbuszokon, a villamosokon és a trolikon is megváltozik az érvényesítés módja: ezeken a járműveken a kártyát szintén a fedélzetre telepített érvényesítőkészülékhez kell majd érinteni ezzel igazolva az utazási jogosultságot. Az elsőajtós felszállási rendben közlekedő járműveken és járatokon az érvényesítés rendje nem változik. A HÉV-vonalakon csak a főbb állomásokon (pl. Batthyány tér, Margit híd, Örs vezér tere, Boráros tér, stb.) lesznek kapuk, a többi megállóhelyen a peronra telepített érvényesítőkészülékekhez kell majd érinteni induláskor és érkezéskor is a kártyát. Mivel a legtöbb HÉV átlépi Budapest közigazgatási határát – és így tarifazónát vált –, a bérleteseknek, a díjmentesen, a kedvezménnyel, valamint a jeggyel utazóknak is minden esetben használniuk és érvényesíteniük kell kártyájukat.

Regisztráció

Az elektronikus jegyrendszer egyik alapelve, hogy bármilyen utazási kedvezmény igénybevétele, illetve a bérlettel történő utazás csak megszemélyesített (a háttérrendszerben rögzített, névvel és fényképpel ellátott) közlekedési kártyával lehetséges.

Ennek megfelelően a BKK ügyfeleinek a NEJP szerinti adatfelvételezésben kell részt venniük, a budapesti elektronikus jegyrendszer és a kapcsolódó közlekedési kártya használatához. A jelenlegi jogszabályi környezet, illetve az abból eredő adatfelvételezési eljárás egyszerűsítését a BKK kezdeményezte.

Vásárlás

A RIGO kártya egyik legnagyobb előnye, hogy csökkenhet a pénztárak és ügyfélközpontok előtti sorbaállás, hiszen a bérletvásárlást és az utazási egyenleg feltöltését a jövőben pillanatok alatt el lehet intézni interneten, mobiltelefonos alkalmazással, de akár a BKK telefonos ügyfélszolgálatán keresztül is bankkártyás fizetéssel.

A BKK-automatái kiegészülnek a RIGO kártyához kapcsolódó szolgáltatásokkal. A gépek a projekt megvalósításával párhuzamosan állnak át az elektronikus jegyrendszerben való működésre, és alkalmasak lesznek bérletvásárlásra, valamint egyenlegfeltöltésre is. A RIGO-nak köszönhetően kényelmesen, gyorsan, egyszerűen igénybe vehetők a budapesti közösségi közlekedési szolgáltatások.

A névvel és fényképpel ellátott megszemélyesített kártyákon kívül az ügyfelek átruházható kártyát is kiválthatnak a BKK ügyfélközpontjaiban és BKK-automatáknál. Ezek az anonim kártyák más(ok)nak (pl. családtag, barát, kolléga stb.) is átadhatók, de bérlet vásárlására nem jogosítanak, vagyis kizárólag pénzegyenleg alapú utazást tesznek lehetővé.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével bővítik a BKK értékesítési csatornáit és szolgáltatásait. Az internetbankok működéséhez hasonló online értékesítési felületet alakítanak ki, valamint bevezetik a termékértékesítést a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. A BKK-automatákat is integráljuk az elektronikus jegyrendszerbe.

Azok az ügyfelek, akik már regisztráltak a RIGO rendszerébe, közlekedési kártyájukat a jövőben akár percek alatt feltölthetik bankkártyás fizetéssel az interneten, mobiltelefonos applikáció, jegy- és bérletkiadó automata vagy a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül. Lehetőség lesz a bérlet automatikus meghosszabbítására pl. csoportos beszedési megbízással.

Akik előnyben részesítik a személyes ügyfélkiszolgálást, természetesen továbbra is megvehetik bérletüket, vagy feltölthetik pénzegyenlegüket a BKK ügyfélközpontjaiban.

A metró- és a kiemelt HÉV-állomásokon az állandó beléptetési ellenőrzést az új kapuk váltják fel, de a kapusoron belül a véletlenszerű ellenőrzés megmarad.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetésével az ellenőrök új, hordozható kézi készülékekkel vizsgálják a jegyek és bérletek érvényességét. Az elektronikus ellenőrzésnek köszönhetően gyorsabban és könnyebben történik a kontroll, ami növeli majd az ellenőrzés lefedettségét és hatékonyságát a felszíni közösségi közlekedésben. Az ellenőrök szerepe továbbá a tájékoztatás, az ügyfelek támogatása, segítése, a rendszer megismertetése lesz. – Forrás : http://rigo.bkk.hu/

error: Content is protected !!