Gyes, gyed, gyet, CSED, Családi pótlék, Segélyek: Most akkor ki, mikor, mennyi pénzt kap 2020. január 1-től?

Gyes, gyed, gyet, CSED, Családi pótlék, Segélyek: Most akkor ki, mikor, mennyi pénzt kap 2020. január 1-től?

GYED ÖSSZEGE 2020. január 1-től:
A minimálbér emelkedésével január elsejétől 225 288 forintra nő a gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Azt írták: a diplomás gyed összege is emelkedik és bővül a jogosultak köre is, mivel a diplomás gyedben részesülő anya, ha az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a juttatásra.

Ismertették: a gyed maximális összege 2010 óta a kétszeresére emelkedett, jövőre eléri a 225 288 forintot, amelyből a családi adókedvezmény is érvényesíthető. A gyed mellett bármilyen jogviszonyban, korlátlan időtartamban lehet munkát végezni. Testvér születése esetén más családtámogatási ellátásokkal (csecsemőgondozás díj – csed –, gyermekgondozási segély – gyes) együtt is igénybe vehető, tehát az ellátás nem szűnik meg újabb gyermek születése esetén.

Az ellátásra a csecsemőgondozási díj után jogosult a szülő egészen addig, amíg a gyermek be nem tölti a második életévét, illetve ikrek esetén a hároméves kort.

Gyermekgondozási díjat, azaz a diplomás gyedet a felsőoktatási intézmények hallgatói is igényelhetnek. Január elsejétől az az anya, aki diplomás gyedben részesül, és az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül gyermeket vállal, ismét jogosult lesz a diplomás gyedre. A diplomás gyed összege 2020-ban alapképzés esetén 112 644 forintra, mesterképzés esetén 147 420 forintra emelkedik – olvasható a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy jövőre a családok támogatására több mint 2200 milliárd forint jut a költségvetésben.-írja a hirado.hu

 

GYES ÖSSZEGE 2020. január 1-től:

Egy gyermek esetén a GYES havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével egyenlő, amely jelenleg 28.500 forint, illetve egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár töredékhónap esetén. A nyugdíjminimum 200%-ával azonos a GYES összege ikrek esetén, hármasikrek esetén 300%-ával, négyesikrek esetén 400%-ával, ötösikrek esetén 500%-ával, míg hatosikrek esetén 600%-ával. A GYES összegéből 10% nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj is kerül levonásra, így az ellátás nettó összege 25.650 forint.

GYET összege 2020. január 1-től:

Jogosultsági feltételek
A gyermeknevelési támogatást az a szülő és az a gyám igényelheti, aki három vagy több kiskorú gyermeket nevel. A támogatás a legfiatalabb gyermek 3 éves korától 8 éves koráig jár. A GYET folyósítása mellett a jogosult heti 30 órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet, vagy időkorlátozás nélkül, ha a munkavégzés kizárólag az otthonában történik.

Az ellátás összege
A támogatás havi összege a gyermekek számától függetlenül 28.500 forint, amelyből 10 % nyugdíjjárulékot kell fizetni. A gyermeknevelési támogatás igénybevétele szolgálati időnek minősül, de nem számít munkaviszonynak.

error: Content is protected !!