Készüljünk, nagy hideg érkezik! Hét éve nem látott hideg jön decemberben!

Készüljünk, nagy hideg érkezik! Hét éve nem látott hideg jön decemberben!

Olyan hideg lehet idén decemberben, mint amire 2010 óta nem volt példa, írja 8 meteorológiai szolgálat előrejelzései alapján a Bloomberg. Az átlagosnál hidegebb időjárás megmozgathatja a globális földgázpiacot is.

  • 2010 óta nem volt olyan alacsony az átlaghőmérséklet decemberben, mint amilyen idén lehet.
  • A hónap első felében több fokkal hidegebb lesz, mint a sokévi átlag, a hónap második felében nagyjából a szokásosnak megfelelő közelébe emelkedhet vissza az átlaghőmérséklet.
  • Németországban a hétvégén fagypont közelébe eshet a hőmérséklet, miközben a sokévi átlag 3,4 fok, de Csehországban is fagypontig eshet a hőmérséklet a következő napokban, a leghidegebb pedig Norvégiában és Dél-Nyugat-Európában lehet.
  • Európában valószínűleg nem okoz energiaellátási problémát az átlagosnál hidegebb időjárás, mivel az elektromosenergia-ellátás biztosított, a földgázkészletek az átlagos szint felett állnak, az extrém hideg azonban apaszthatja a készleteket, ráadásul Kínában az előrejelzések szerint idén télen gázhiány léphet fel, ami az európai földgázpiacra is hatással lehet. Ázsia észak-keleti részén egyébként már meredeken emelkedik a cseppfolyós földgáz (LNG) ára, múlt héten a 2015 januári csúcs fölé emelkedett a spot ár.
  • Még az évek óta nem látott hideg decemberrel együtt is az egyik legmelegebb év lehet az idei.
error: Content is protected !!