Erre figyeljetek!!! Válás után kamatostul kérik vissza a babaváró hitelt >>>

Erre figyeljetek!!! Válás után kamatostul kérik vissza a babaváró hitelt >>>

Esti vagy levelező tagozatos hallgatóknak nem jár majd a „babaváró hitel”, a válás vagy a külföldre költözés pedig nem marad következmények nélkül – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt állította, semmiféle jövedelemvizsgálathoz nem kötik az újabban „babaváró hitelként” emlegetett, maximum 10 millió forintos kamatmentes kölcsönt, a Magyar Közlöny legfrissebb számából kiderül: lesz hitelbírálat, mégpedig a bankok belső szabályzatai szerint. Vagyis – mily meglepő – Orbán Viktornak lett igaza. A hitel feltételeit részletező kormányrendelet szerint ugyanis „kölcsönszerződés csak olyan igénylőkkel köthető, akiket a hitelintézet az általános belső szabályai szerint az igényelt kölcsön felvételéhez hitelképesnek minősít”. A bírálatnak és a folyósításnak viszont valóban nem lesz külön díja.

A hitel igénylésének további, korábban már ismertetett feltétele, hogy azt a házaspárok együttesen igényeljék, a feleség 18-40 év közötti legyen, és egyik félnek se legyen a Központi Hitelinformációs Rendszerben hiteltartozása. Bár korábban a kölcsönt a fiatal házasok támogatásaként emlegette a kormány, a kezdeti kommunikációval ellentétben az első házasság csak akkor feltétel, ha valamelyik félnek már van gyermeke.

Ebben az esetben legalább egyiküknek az adott frigy kell, hogy az első házassága legyen. Az özvegyülés miatt megszűnt házasságot azonban e feltételnél figyelmen kívül kell hagyni. További, eddig nem ismertetett kitétel, hogy egyik félnek sem lehet adótartozása, továbbá, hogy a – legalább az egyik félnél – feltételül szabott hároméves munkaviszony vagy felsőoktatási jogviszony esetében utóbbinál csak a nappali tagozatos tanulmányok számítanak. A munkaviszonynak pedig nem kell ugyan feltétlenül egybefüggőnek lennie, a közmunkásokat azonban így is igyekszik kizárni a hiteligénylésből a kormány. A közfoglalkoztatásban eltöltött időből ugyanis maximum egy évet lehet beszámítani a feltételül szabott három évbe.

A kölcsön összege az eddig közölteknek megfelelően maximum 10 millió forint lehet, amelyet legföljebb 20 éves futamidővel lehet majd fölvenni, de ebbe nem számít bele az első gyermek születését vagy örökbefogadását követő szüneteltetés (az összes kedvezmény jár az örökbefogadott gyermekekre is). A törlesztést ugyanis – már a várandósság 12. hetétől – fel lehet függeszteni 3 évre, ha az igénylést követő 5 éven belül megszületik egy gyermek. Kivéve persze, ha ez külföldön történik, és a házaspár egyik tagjának sincs már magyarországi lakcíme. Ebben az esetben a kamattámogatás is megszűnik, mint ahogyan akkor is, ha kikerül a háztartásból a gyermek, vagy nem születik meg 5 éven belül a baba (kivéve, ha megváltozott munkaképesség vagy meddőség miatt nem születik gyermek). Ezekben az esetekben az addig igénybe vett kamattámogatást is – 120 napon belül, egy összegben – vissza kell fizetni.

Ez a Portfolio számítása szerint 20 éves futamidő, 10 millió forint és 5 százalékos kamattámogatás mellett közel 2,2 millió forint. Jól meg kell gondolni a válást is, mivel ebben az esetben is megszűnik a kamattámogatás, ha pedig a válásig baba sem született, akkor a korábbi kamattámogatást szintén egyösszegben vissza kell fizetni. Ha azonban 5 éven belül ismét házasságot köt valamelyik fél, akkor újra jár a kamattámogatás és a hitelfelfüggesztés, továbbá a gyermekvállalási támogatás is.

Ez utóbbi támogatás alatt azt érti a jogalkotó, hogy a második gyermek megszületésekor elengedik a még fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig az egészet. Ha nincs már magyarországi lakcím, akkor ez a támogatás sem jár. A hitel havi törlesztőrészlete a kamattámogatás időszaka alatt maximum 50 ezer forint lehet.

Ebbe már beleszámítandó a kezességvállalási díj is, amelyet a központi költségvetésnek kell megfizetni a törlesztőrészletekkel együtt, és amelynek mértéke a fennálló kötelezettség 0,5 százaléka lehet évente (az első évben tehát mintegy 4 ezer forint.) A kamatot az öt éves lejáratú állampapírokhoz kötik, és a kamatperiódus is öt évre szól (ez alatt nem változhat a kamat): ezt kell tehát majd megfizetni válás, külföldre költözés vagy a baba megszületésnek elmaradása esetén. A „babaváró kölcsön” igénybevételére szóló szerződéseket ez év július 1-jétől 2022 december 31-ig lehet megkötni.

error: Content is protected !!