Jön az 1000 forintos kenyér Karácsonyra, de sokan olcsóbban jutnak hozzá, így tudsz spórolni, mutatjuk!

Jön az 1000 forintos fehér kenyér Karácsonyra, de sokan olcsóbban jutnak hozzá, így tudsz spórolni, mutatjuk!

Komoly gondot jelent a magyar sütőipari vállalkozásoknak is az elszálló rezsi. És bár a Magyar Pékszövetségnek konkrét adatai, számításai még nincsenek, a nehéz helyzet miatt a vállalkozások 20-25 százaléka bajba kerülhet. További gond a nagyfokú munkaerőhiány is, illetve az is, hogy a rezsi és a bérköltségek mellett a fuvarozási díjak is egyre magasabbak. Ezek pedig mind olyan tényezők, amik az érintett vállalkozások önköltségét növelik. Az összes problémát figyelembevéve nem sok jóra számíthatnak a vásárlók: az elmúlt egy évben már így is 70 százalékkal nőt a félbarna-, és a fehér kenyér ára, az emelkedés üteme pedig még nem látszik lassulni.





Ahogy az már az év elején, az egyre jobban berobbanó árak kapcsán, illetve az orosz-ukrán háború kitörésekor várni lehetett: a gabona ára az egekbe szökött, ezért a liszt és az ebből készült élelmiszerek ára is valósággal kilőtt. És bár idehaza a búzafinomliszt (BL 55) ára hatósági befagyasztást kapott, más lisztfélék majdnem 100 százalékkal drágultak egy év leforgása alatt, de ugyanígy a kenyerek sem úszták meg az árvérengzést.

Mára pedig ott tartunk, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2021 augusztusa és 2022 augusztusa között a félbarna kenyér átlagos fogyasztói ára 78,4, míg a fehér kenyéré 77,1 százalékkal emelkedett. Ez pedig azt is jelenti, hogy az egyes termékekért átlagosan most már 620, illetve 700 forintot kell fizetni kilogrammoként, miközben tavaly még 347-et és 398-at kellett. Ez Karácsonyra felkúszhat 1000Ft fölé is!!!

Sokan így spórolnak: Megsütik otthon!!!

Sokan kizárólag amiatt nem kezdenek el otthon kenyeret sütni, mert azt hallották, hogy otthon nem lehet finom kenyeret készíteni. Ez azonban nem igaz. Egy jó recept kell, és egy kis gyakorlat: máris finomabb lesz, mint a bolti!



Íme, ezekre a hozzávalókra lesz szükséged az egészséges és friss házi kenyérhez:

  • Három és fél bögre liszt;
  • Egy t.k. szódabikarbóna;
  • Egy t.k. só; valamint
  • Három és fél bögre tej.





Így készítsd el:
Jól gyúrd össze a hozzávalókat, formázd, hogy kenyér alakú váljon, majd vagdosd be a kenyér tetejét.
Melegítsd elő a sütőt száznyolcvan fokra, majd addig süsd a kenyeret, míg aranybarna színű nem lesz!

error: Content is protected !!