Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Jó hír! Már Októbertől emelkedhet a minimálbér, jön az évközi béremelés!

Évközi minimálbér emelés

Megszűnnek az ellátások!

Jó hír! Már Októbertől emelkedhet a minimálbér, jön az évközi béremelés!

Jövő héten folytatódnak több hét szünet után a minimálbér évközi emeléséről szóló tárgyalások a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány között. Az érintett munkavállalók bérrendezésére ugyanakkor az előzetes becslések alapján kevés az esély.

Ismét egyeztetnek a szakszervezetek, a munkáltatói érdekképviseletek és a kormány a minimálbér évközi emelésének lehetőségéről – tudta meg a Napi.hu.

A tárgyalások júliusban kezdődtek, ám több hét szünet után a jövő heti egyeztetésen már egyértelműen eldőlhet, számíthatnak-e a legalacsonyabb keresetű munkavállalók még január előtt a keresetük emelkedésére.

Gyorsan kiderül nőhet-e még az idén a minimálbér

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának következő ülésén már azokat a gazdasági mutatókat is figyelembe tudják venni a felek, amelyek az előző hónapban még nem álltak rendelkezésre.



A minimálbér évközi emelésének lehetőségére az idei évre vonatkozó bérmegállapodás ad lehetőséget, amelyben a felek vállalták, amennyiben az akkori előrejelzésektől jelentősen eltér a nemzetgazdaság tényleges jelenlegi helyzete, a megállapodást a újratárgyalják.

A minimálbér alulmaradt az árakkal szemben

A szakszervezetek szerint indokolttá teszi az érdemi egyeztetéseket, hogy az árak jobban nőttek, mint a kötelező legkisebb bér összege. Abban az esetben is szükség lenne a minimálbér soron kívüli emelésére, ha az infláció gyorsabban csökken az év végéig, mint ahogyan a szakértők várják.

Júliusban a fogyasztói árak emelkedése átlagosan 17,6 százalékos volt, ami elmaradt a béremelés egyik feltételeként kijelölt 18 százalékos határtól.

A munkavállalói képviseletek évközi béremelési javaslata mellett szólt volna, ha a gazdaság teljesítménye nő a második negyedévben. Ezzel szemben a Központi Statisztikai Hivatal első becslése szerint a GDP 2,4 százalékkal csökkent.

Havonta nyolcezer forint

Az évközi béremelést a szakszervezetek elképzelése szerint úgy kellene végrehajtani, hogy a minimálbérek egész évre vetített emelkedése 2022-höz képest elérje a 18 százalékot.



Korábban a munkáltatók sem zárkóztak el a minimálbér emelésétől. A sokkal több munkavállalót érintő garantált bérminimum változásába viszont aligha mennének bele a vállalkozások.

A minimálbér legalább az infláció mértékével megegyező emelése ugyanakkor a szakszervezetek szerint az alacsony jövedelmű családok megélhetése szempontjából égetően fontos lenne. Álláspontjuk szerint az érintettek arányaiban többet költenek élelmiszerre, mint a jobb keresetűek. Mivel az élelmiszerárak minden máshoz képest is gyorsabban nőttek az elmúlt bő egy évben, ezért nagyobb emelésre is szükség lesz.

A kormány az eddigiekhez hasonlóan várhatóan a szakszervezetek és a munkáltatók egyezkedésére bízza a béremelés sorsát, és nem közöl álláspontot.



Nem valószínű tehát, hogy emelkednének szeptembertől a legkisebb keresetek. A minimálbér és a garantált bérminimum összege várhatóan csak jövő januártól nő.

Szlovákia már 2024-ről döntött

Emelkedik januártól a minimálbér Szlovákiában. A munkaadók és a munkavállalók érdekegyeztető tanácsa hétfőn megállapodott, hogy jövőre Szlovákiában a jelenlegi 700 euróról 750 euróra nő az országos minimálbér – írja a vg.hu.

A háromoldalú érdekegyeztető tanácsnak augusztus végéig kellett megegyeznie a 2024-es minimálbérről. A képlet szerint a minimálbér el kell hogy érje a két évvel korábbi országos átlagbér 57 százalékát. Az emelés mértéke ennél néhány euróval nagyobb. Tavaly a szlovák havi átlagbér 1304 euró volt.

Exit mobile version