Itt az új Fundamenta!!! Bejelentette a Fundamenta az új lakástakarékpénztári termékének feltételeit >>>

Itt az új Fundamenta!!! Bejelentette a Fundamenta az új lakástakarékpénztári termékének feltételeit >>>

Noha már több mint egy hete nem jár állami támogatás a lakástakarékpénztári szerződésekre, a konstrukció mégsem tűnt el a piacról, bár népszerűsége borítékolhatóan csökkenni fog. A Fundamenta mindenesetre lát jövőt a termékben – a Pénzcentrum megszerezte a hitelintézet legújabb, még bevezetés előtt álló lakástakarékpénztári termékének leírását.

Az ismertetőből kiderül, hogy a lakáskassza saját forrásából fizetett 5 százalékos támogatással kívánja pótolni a 30 százalékos állami támogatást, a minimális megtakarítási idő pedig 6 év lesz, amelynek végén fix 2,9 százalékos hitelhez juthatunk. Kérdés,  mekkora tetszést arat az új ügyfelek körében, hogy az eddigi 10 százalék fölötti hozam helyett 1 százalék alattival kell beérniük. A termék igazi vonzereje az olcsó hitel lehetősége lesz.

Nagy érvágás volt a megtakarítani szándékozó lakosságnak az LTP-k állami támogatásának megszüntetése, mindenesetre biztosnak látszik, hogy a termék – megvátolzott feltételekkel ugyan – egyelőre jelen marad a piacon. A Fundamenta vezérigazgatója már a Portfolio Öngondoskodás 2018 című konferenciáján is kijelentette, hogy nem kívánja a pénztár lakás-előtakarékossági termékeit kivezetni a kínálatából, most azonban a Pénzcentrum birtokába jutott 

legújabb ajánlatukból azt is megtudhatjuk, hogy miképp képzelik el a Fundamentánál a megtakarítási forma jövőjét.

Természetesen a termék nagy népszerűségét a 30 százalékos állami támogatás jelentette, amely lehetővé tette a kihelyező pénzintézetek számára, hogy támogatás nélkül számítva akár negatív EBKM mellett ajánlják termékeiket, miközben a megtakarítók is jól jártak: az államnak köszönhetően 10 százalék körüli hozamokra tehettek szert. Ezt a lyukat a Fundamenta ajánlata sem tudja betömni, mindenesetre kísérletet tesz a termék vonzóvá tételére.

Információink szerint az MNB jóváhagyásáró váró termék mindössze 0,1 százalékos betéti kamatot, valamint 0,5 és 0,74 százalék közötti EBKM-et ígér, amely elmarad a támogatás megszüntetése előtti közel 11 százalékos szinttől. A havi befizetett összeg esetén immár nincs 20 ezer forintos összeghatár, 5 és 40 ezer forint között választhatjuk meg a havi megtakarított összeget, a minimális megtakarítási idő pedig immár „Rövid” módozat esetén 71, „Standard” verzió választásával 111 hónap. A szerződési összegek határa előző esetben 870 ezer és 7 millió forint között terjed, a Standard opció választása esetén ez 1 millió 370 ezer forinttól kezdődik és 11 millióig terjed.

A konstrukció legvonzóbb eleme kétség kívül az 5 százalékos kamattámogatás, amely a befizetett év végén az adott év megtakarításainak 5 százaléka, azaz a maximális, 40 ezer forintos havi megtakarítással számolva legfeljebb évi 24 ezer forint (az EBKM viszont ezzel együtt is 1 százalék alatti). Ami viszont kevésbé tűnik csábítónak (különösen az állami támogatás eltűnése után), az a szerződéskötési díj, amely továbbra is a teljes szerződéses összeg egy százaléka. Abban az esetben is a szerződéses összegből számolják, ha az ügyfél valójában nem kíván a hitelfelvétellel élni, a megtakarítás pedig a teljes szerződéses összegnek csak egy bizonyos hányada, jellemzően kevesebb mint a fele.

Hitelfelvétel esetén meglehetősen kedvezőnek tűnik az ajánlat,

a 2,9 százalékos fix kamatozás azt jelenti, hogy a termék megjelenése után a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitel konstrukció lehet.

Havi 40 ezer forint megtakarítás és a Rövid opció választása esetén például a szerződéses összeg 7 millió forint, amelyből a befizetett összeg 2 millió 840 ezerre rúg, a kamatbónusz összege 138 ezer forint, a betéti kamat pedig 8924 forint. Ebben az esetben a lakáskölcsön összege a teljes szerződéses összeg fennmaradó része, 4 013 076 forint, amely után 66 hónapos futamidővel 66 500 forint törlesztőrészletet érhetünk el. Ugyanakkor az összkép megalkotásához nem feledhetjük el az 1 százalékos számlanyitási díjat sem, amely jelen esetben 70 ezer forint.

A Pénzcentrum birtokába jutott termék tájékoztatóját elküldtük Turmezey Tamásnak, a Bank360 szakértőjének véleményezésre, aki elmondta, hogy az ajánlat sikeressége minden bizonnyal a volumenen múlik.

Kérdéses, hogy a termék képes lesz-e annyi bevételt termelni a lakáskassza számára, amely fix költségeinek fedezésére elég.

– mondta lapunknak.

A Fundamenta a harminc százalékos állami támogatás kiesését önerőből kívánja fedezni, ezt hivatott szolgálni az öt százalékos kamatbónusz. Az ajánlat működpőképességéhez ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a hitelkihelyezés volumene fedezze a kamatbónusz összegét.

A szakértő kérdésünkre elmondta, hogy az öt százalékos állami támogatás Ausztriában is képes volt 30 százalékos penetrációra, így van létjogosultsága a termék bevezetésének. Bár azt is hozzátette, hogy Magyarországon a korábban meglévő, roppant magas, harminc százalékos támogatás sem eredményezett olyan mértékű penetrációt, amely a termék húsz éves fennállása alatt indokolt lett volna. Az eltérő pénzügyi kultúra miatt tehát nem feltétlenül tekinthetünk referenciaként az auszriai esetre.

A konstrukció fenntartásához a Fundamenta számára elkerülhetetlen lesz, hogy csökkentse költségeit. Turmezey szerint ezért előfordulhat, hogy átgondolásra kerül a hitelközvetítők jutalékának mértéke. A Fundamenta lakástakarékpénztári szerződéseinek jelentős része ügynökökön keresztül került megkötésre, így aztán a jutalékok módosításával az intézet jelentős összeget spórolhat meg.

Elgondolkodtató, hogy bár a kormány 2018. október 16-án meglepetésszerűen és rendkívül gyorsan szüntette meg az állami támogatás rendszerét, a birtokunkba jutott konstrukciót a Fundamenta már október 21-én be kívánta vezetni, és bonyolultsága ellenére a termék – információink szerint – immár csak az MNB engedélyeztetésére vár. Aligha feltételezhető, hogy ilyen összetett termék megálmodására elegendő 3-4 nap. Információink szerint egyébként az Erste is dolgozik a túléléshez szükséges konstrukción, de ők egyelőre nem járnak ilyen előrehaladott állapotban.

 

error: Content is protected !!