Itt az új ársapka 2023 Február 1-től, azaz Szerdától életbe is lép az új árszabályozás!

Itt az új ársapka 2023 Február 1-től, azaz Szerdától életbe is lép az új árszabályozás!

Megmarad a taxistarifákra vonatkozó hatósági ár. A Magyar Közlönyben már meg is jelent a kormányrendelet, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá.
A kormány az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra és humanitárius katasztrófára hivatkozva hozta meg határozatát. Hétfőn a taxisok levélben fordultak Orbán Viktorhoz, akitől azt kérték, hogy az árak megállapításáról szóló törvényben meghatározott hatósági ár megmaradjon a fővárosi taxiközlekedésben.

A taxisok szerint törekvések irányultak arra, hogy a hatósági árakat szabad vagy részben szabad piaci ár váltsa fel, amit ők egyértelműen elutasítottak.

A levelet többek között a 6×6 Taxi Kft., a Best Taxi, a BKIK, a City Taxi Szövetkezet, a Debrecen City Taxi, a Dunaújváros Főtaxi, a Főtaxi, a független szolgáltatók képviselője, az Országos Taxis Szövetség, a Taxi 4 Kft. és a Taxisok Világa magazin is aláírta – írja a Világgazdaság.

Drágulás konszenzus nélkül

Március 6-ától tíz százalékkal emelkednek a budapesti taxistarifák: az alapdíj ezerről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő. Erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdán.

A taxirendelet módosítását – amely a tavalyi és az idei költségvetési rendelet módosítására vonatkozó indítványban szerepelt Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára – egyhangúlag, 18 igennel fogadta el a testület. A díjemelést azzal indokolták, hogy a taxisoknak érezhető költségemelkedéssel jár az üzemanyagok ársapkájának – 2022. december eleji – eltörlése.A testület felkérte Karácsony Gergelyt, felterjesztési jog keretében kezdeményezze a kormánynál az árak megállapításáról szóló törvény olyan módosítását, amely Bécs mintájára megengedi, hogy a taxiszolgáltatás hatósági árát sávosan – a legalacsonyabb és legmagasabb ár meghatározásával – szabályozhassák a helyi önkormányzatok. Mindezt azzal, hogy a javaslat elfogadása esetén a sáv középértékének tekintik a most megállapított hatósági árat – számolt be az MTI.

 

error: Content is protected !!