Itt az új 1 milliós támogatás, munkanélkülieknek, pályakezdőknek, közmunkásoknak, és munkavállalóknak is! Ezt az egy papírt kell csak kitöltenie!

Közel 1 millió forint álláskeresőnként: támogatás munkaadóknak

Több mint tízezer álláskereső elhelyezkedéséhez kérték eddig a “Vállalkozások regionális munkaerő támogatását” – tájékoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-t.
Az augusztus közepén indított program mások mellett pályakezdők, kisgyermekesek vagy tartósan munkanélküliek foglalkoztatására ösztönöz fejenként akár 900 ezer forint állami hozzájárulással. A vissza nem térítendő bérköltség támogatást mostanáig 10 410 új munkatárs felvétele után igényelték a cégek. Csaknem négyötödük esetében már oda is ítélték a munkaadóknak a kért forrásmennyiséget összesen 6,7 milliárd forint értékben.
A vállalkozások regionális munkaerő-támogatása Budapesten és Pest megyén kívül az ország minden részében elérhető augusztus 15. óta. A programban legfeljebb fél éven át havonta akár 150 ezer forintot kaphatnak az álláskeresők számára munkahelyet biztosító vállalkozások. A támogatás célcsoportjába tartoznak a 25 év alattiak, a 25-30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők, a legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők. Hasonlóképpen támogatható az is, aki legfeljebb 30 napja lépett ki a közfoglalkoztatásból, megváltozott munkaképességű, kisgyermeket nevel, ápolási díjban részesül, vagy a dokumentációban felsorolt vidéki kistelepülésen lakik – írták.


A keleti megyékben igényelték a legtöbb támogatást a munkaadók

A hat hónapon át igénybe vehető támogatás mértéke a fenti csoportok legalább egyikébe besorolható álláskereső foglalkoztatása esetén a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó fele. Ha az új munkatárs több felsorolt kritériumnak is megfelel, a bruttó bér és szochó legfeljebb háromnegyedét vállalhatja át az állam. A pályázati feltételekről részletes tájékoztatás a www.munka.hu oldalon olvasható.
A vállalkozások regionális munkaerő-támogatásának köszönhetően mostanáig a legtöbben Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állhattak munkába. Az ágazatok közül a kereskedelem-gépjárműjavítás, az építőipar és a turizmus-vendéglátás vállalkozásai érdeklődnek a legélénkebben a program iránt.
Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár közlése szerint “a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása tíz hét alatt elérte az eredetileg kitűzött tízezres célszámot az igénylésekben. A 8,5 milliárd forint összértékű kérelmek alapján több mint 8300 fő támogatásáról született eddig kedvező döntés. A kormányzati segítséggel kenyérkeresethez jutottak közel harmada fiatal, a program jóvoltából már háromezer 25 év alatti talált állást”.error: Content is protected !!