ITT A TÖRVÉNY A korkedvezményes nyugdíjról! Ők fognak idén korkedvezményes nyugdíjat kapni :

ITT A TÖRVÉNY A korkedvezményes nyugdíjról! Ők fognak idén korkedvezményes nyugdíjat kapni :

Azok a munkavállalók, akik a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végeztek, úgynevezett korkedvezményben részesülhetnek. Az érintett személyek a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel korábban szerezhetnek nyugdíjszerű ellátásra jogosultságot, ahány év korkedvezményt szereztek.

2011. december 31-éig a megszerzett korkedvezmény alapján saját jogú nyugellátást lehetett megállapítani, azonban a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi. CLXVII. törvény (Khtv.) 2012. január 1-jétől hatályon kívül helyezte a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) korkedvezménnyel kapcsolatos rendelkezéseit, azzal, hogy 2014. december 31-éig lehetett korkedvezményes időt szerezni.

A születési éve alapján irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményt szerezhetett az a férfi, aki legalább 10 év, és az a nő, aki legalább 8 éven át korkedvezményre jogosító munkakörben dolgozott, továbbá az, aki legalább 6 éven át egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben dolgozott. A korkedvezmény további egy-egy év a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb 5, nőnél 4, illetőleg az egy légköri nyomásnál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb 3 évi munka után.

error: Content is protected !!