Itt a hivatalos bejelentése a Kormánynak a nyugdíjakról!

Itt a hivatalos bejelentése a Kormánynak a nyugdíjakról!

Itt a hivatalos bejelentése a Kormánynak a nyugdíjakról! Rossz hír jött a nyugdíjasoknak: a prémiummal kapcsolatban!Egyelőre hallgat a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium, ám úgy tűnik, idén biztosan nem lesz nyugdíjprémium.A pluszpénz feltétele, hogy GDP növekedése legalább 3,5 százalék legyen, ám a gazdaság most recesszióban van, ezért Farkas András nyugdíjszakértő szerint nem lehet számítani rá, hogy az idei évben az időseknek folyósítanak nyugdíjprémiumot.


A GDP növekedése a legoptimistább előrejelzések szerint sem haladhatja meg idén az 1,5 százalékot, már ha egyáltalán pozitív tartományban lesz ez a mutató – magyarázta. (Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tegnap nulla körüli idei GDP-növekedést említett).

Itt a hivatalos bejelentése a Kormánynak a nyugdíjakról!

Épp a nagyon alacsony idei bázis miatt jövőre viszont meghaladhatja a 3,5 százalékot, a jelenlegi kormányzati várakozás egyébként 4 százalék. Ha ez megvalósul, akkor 2024 novemberében 10.000 ezer forintot kaphatnak prémium jogcímen az idősek – világított rá a szakember.

Rossz hír jött a nyugdíjasoknak: a prémiummal kapcsolatban!

Emlékeztetett: a nyugdíjprémium kiszámításához a novemberi nyugdíj összegének, ám legfeljebb 80 ezer forintnak az egynegyedét szorozzák a tényleges GDP növekedés és a 3,5 százalék törvényi küszöbérték különbségével, de legfeljebb 4-gyel, így annak maximális összege 80 ezer forint.

Farkas úgy véli, a nyugdíjprémium mára elvesztette a jelentőségét.Egyszeri juttatásról van szó, ami (a korrekcióval ellentétben) nem épül be az ellátásba, és amit a 2009-ben felfüggesztett 13. havi nyugdíj helyett vezettek be – mutatott rá, azzal magyarázva előbbi szavait, hogy az adható összeget és a számítást a Fidesz nem tartotta karban, nem igazította például a változó átlagnyugdíjhoz. Ettől függetlenül is azt gondolja, a nyugdíjprémium a 13. havi nyugdíj 2022-től történt teljes, ráadásul felső korlát nélküli visszavezetése miatt is okafogyottá vált.

Ha minden feltétel teljesül, akkor csaknem 2,5 millió jogosult részére kell kiosztani a prémiumot. Így az évek alatt – különösen az elszabadult infláció következtében – minimálisra zsugorodott a juttatás vásárlóértéke, kifogásolta.Úgy véli, sokkal célszerűbb és méltányosabb felhasználása lenne, ha ezt a pénzt csak a legszegényebb, körülbelül 220 ezer nyugdíjasnak osztanák el, ami így már érdemi segítséget jelentene. Ennek kézenfekvő eszköze lehet, ha az egyébként is reformra szoruló nyugdíjemelési eljárásban új elemként megjelenne egy szolidaritási korrekció.

A témában a Népszava kereste a Pénzügyminisztériumot, de a kérdéseikre nem kaptak választ.

error: Content is protected !!