Ingyen notebook és laptop – még karácsony előtt kiosztják az ingyen számítógépeket!

Ingyen notebook és laptop

Ingyen notebook és laptop – még karácsony előtt kiosztják az ingyen számítógépeket!

Ingyen notebook és laptop – még karácsony előtt kiosztják az ingyen számítógépeket! Folytatódik az oktatás modernizációja és digitális fejlesztése. A következő napokban megint rengeteg diák kap notebookot. A program a tervek szerint 2024 tavaszán az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával folytatódik.

( Friss hírek )

A következő napokban 36 milliárd forint értékben 140 ezer notebook kiosztása kezdődik meg a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak – közölte a Belügyminisztérium köznevelésért felelős államtitkára.
Maruzsa Zoltán elmondta: nemcsak az állami, hanem az egyházi és a magánfenntartású köznevelési intézmények tanulói is igényelhettek hordozható számítógépet, így 1462 településen 2572 iskolában, több mint 3000 feladatellátási helyen osztanak ki ilyen eszközöket – tájékoztat az MTI.

A szolgáltató állam koncepciójába illeszkedő módon azt tűzték ki célul, hogy az 5. évfolyamtól a 12. évfolyamig minden tanuló, aki igényli, kapjon egy hordozható számítógépet,

amellyel hozzá tud férni mindazon fejlesztéshez, amely eddig megvalósult, illetve a jövőben megvalósul – hangsúlyozta az államtitkár. Elmondta, ez 579 ezer hordozható számítógépet jelent, ebből 55 ezret már tavaly tavasszal megkaptak a pedagógusok. Az első 65 ezer eszközt akkor a 9. évfolyamosoknak osztották ki. Most a program második eleméhez érkeztek el: a 7. és 10. évfolyamon tanulóknak osztanak notebookokat – tette hozzá.Ingyen notebook és laptop

Az államtitkár közlése szerint még két „notebook-osztás” lesz a következő két évben.

Amikor ennek a végére érünk, akkor a magyar köznevelés digitalizációjáról elmondhatjuk, hogy egy történelmi átalakuláson vittük keresztül

– fogalmazott.

Az oktatási rendszerek előtt álló legnagyobb kihívás manapság és a következő években is a digitalizáció. A magyar oktatási rendszerben jelentős állami fejlesztések zajlanak annak megerősítése érdekében – tette hozzá Maruzsa Zoltán.

A 2020-as köznevelési stratégia egyik markáns eleme volt az oktatási rendszer digitalizációja – mutatott rá, majd ennek pillérei között említette a KRÉTA-rendszert és annak idegen nyelvi modulját, továbbá a kifejlesztett okostankönyveket, a digitalizált kompetenciaméréseket, valamint az okostantermeket.
Az idén tízmilliárd forintot fordítottak az elektronikus hálózat megerősítésére – közölte Maruzsa Zoltán.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte:

az elfogadott költségvetés szerint jövőre 393 milliárd forinttal többet költenek oktatásra, és a kormány célja, hogy a magyar diákok a legkorszerűbb eszközöket és a különböző tudást tartalmazó portálokat készségszinten tudják használni.

Magyarországon az elmúlt években ezermilliárd forint értékben több mint 4500 iskolai és óvodai fejlesztés valósult meg. Ilyen léptékű fejlesztés az iskolákban emberemlékezet óta nem volt – jelezte. Rétvári Bence megjegyezte továbbá, hogy

ingyenessé tették a tankönyveket és megháromszorozták a szociális gyermekétkeztetés forrásait.
Mint mondta, a  notebook-osztás is azért valósul meg, hogy az a tanuló is meg tudja szerezni a szükséges tudást, aki ilyen eszközzel nem rendelkezik.

Rétvári Bence közölte azt is, az elmúlt években 3957 iskolai feladatellátási helyen építettek ki wifihálózatot, és 1925 helyen történt sávszélesség-bővítés. Továbbá hétmilliárd forint értékben alakítottak ki okostantermeket, 180 iskolába érkeztek és érkeznek digitális vizuális eszközök, valamint 180 interaktív panelt helyeztek ki iskolákban.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója arról beszélt:

az Orbán Viktor miniszterelnök vezette polgári kormány megvalósítja a szolgáltató állam koncepcióját,  amelybe beletartozik az iskolai notebook-osztás is.
A kormány a közéleti munkáját a párbeszédre alapozza, a fontos intézkedések előtt mindig megkérdezik az érintett társadalmi csoportok vagy szektorok véleményét – mondta, megjegyezve, hogy eddig tizenöt országos konzultációt indítottak. Amikor a tanárok és a szülők véleményét kérdezték az oktatás mindennapjairól, akkor nagyon nagy számban említették a tanítás és a tanulás folyamatának a modernizációját, a korszerű eszközök használatát a mindennapi oktatásban– mondta Nyitrai Zsolt.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke közölte, a notebook-osztás lebonyolítója a központ, és mintegy ötszáz fenntartóval kellett felvenniük a kapcsolatot, hogy mindenkinek legyen lehetősége az eszköz igénylésére. Megjegyezte, hogy a már említett 55 ezer pedagógus mellett egy másik program során korábban 45 ezer kapott notebookot,

így ma már százezer pedagógusnál van államilag támogatott ilyen eszköz.A program a tervek szerint 2024 tavaszán az 5., 6. és 9. évfolyamon tanuló diákok eszközeinek kiosztásával folytatódik – mondta.

error: Content is protected !!