Ingyen jogosítvány – államilag finanszírozott jogsit lehet most szerezni!

A kormány százezrekkel tenné olcsóbbá a buszsofőr képzést

A szakma képviselője szerint az alapvető problémát az jelenti, hogy jelenleg nem lehet buszsofőr képzettséget államilag finanszírozott rendszerben szerezni.
A kormány azon dolgozik, hogy a B kategóriás (személyautó) jogosítvány megszerzése után ne kelljen még C kategóriás (teherautó) engedélyt is szerezni, mielőtt valaki utána a D kategóriás, buszsofőri képzésbe is belevág.

Mindez azt jelenti, hogy a középső lépcsőfok kihagyásával százezrekkel olcsóbb és pár hónappal rövidebb lehet a képzés.

Ugyanakkor Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezetője szerint Magyarországon 20 ezer buszsofőr dolgozik, ám az Európa-szerte jellemző munkaerőhiányt nem feltétlenül egy ilyen jogszabály, hanem az könnyítené meg, ha a képzés államilag finanszírozott lenne.A szakember azt szintén problémaként jelölte meg, hogy a buszsofőrök, akik itthon képesítést szereznek, utána sok esetben vállalnak munkát külföldön.

Budapesten a BKV-buszokat működtető Arriva 434 ezres átlagbérrel vonzaná a munkavállalókat, miközben a BKV is keres sofőröket, és hamarosan indítja B-ről D kategóriába léptető átképzéseit.

error: Content is protected !!