ÍGY változik a NYUGDÍJKORHATÁR 2020. január 1- től : MÁR CSAK EZEK A SZERENCSÉSEK MEHETNEK NYUGDÍJBA 2020-RA :

ÍGY változik a NYUGDÍJKORHATÁR 2020. január 1- től : MÁR CSAK EZEK A SZERENCSÉSEK MEHETNEK NYUGDÍJBA 2020-RA :

A nyugdíjkorhatár már egy pár éve folyamatosan emelkedik. Idén fő szabály szerint a betöltött 64 éves kortól lehet igényelni az öregségi nyugdíjat, jövőre 64,5 éves kortól lehet majd.

Ez azt jelenti, hogy 2020-tól a 64 év 183 napos nyugdíjkorhatáruk betöltésével az 1956. első félévében született évjárat még nem nyugdíjas tagjai igényelhetik az öregségi nyugdíjukat – írta a Nyugdíjguru. Az idén érvényes 64 éves korhatárhoz képest fél évvel emelt nyugdíjkorhatár miatt az 1956-ban született személyek attól függően igényelhetik jövőre vagy csak 2021-ben az öregségi nyugdíjukat, hogy 1956 első vagy második félévében születtek-e.

Aki 1956 január 1. és június 30. között született, az 2020. második félévében tölti be a korhatárát.

Az öregségi teljes nyugdíjhoz a betöltött koron kívül feltétel, hogy minimálisan 20 év szolgálati idővel rendelkezzen a nyugdíjt igénylő személy. A résznyugdíjhoz is legalább 15 év kell.

Ha tudni lehet, hogy kevés lesz a szolgálati idő, akkor is van megoldás:

A nők azonban 40 év szolgálati idő megszerzése után életkortól függetlenül elmehetnek kedvezményes öregségi nyugdíjba, azzal a feltétellel, hogy a 40-ből legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idejük van.

Azok, akik a nyugdíjkorhatárnál idősebbek és megvan a szükséges szolgálati idejük is, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjat, jövőre is bármikor kérhetik anak megállapítását. Mivel mostanában minél később megy valaki nyugdíjba, annál magasabb lehet a kezdő ellátása, jó ha ezt is mérlegeljük a döntés előtt.

error: Content is protected !!