IDÉN MÁR SZIGORÚ SZABÁLYOK VONATKOZNAK A GRILLEZÉSRE, KERTI SÜTÖGETÉSRE – MINDENKÉPPEN JELENTENI KELL! EZÉRT BÜNTETNEK IS >>

IDÉN MÁR SZIGORÚ SZABÁLYOK VONATKOZNAK A GRILLEZÉSRE, KERTI SÜTÖGETÉSRE ->

MINDENKÉPPEN JELENTENI KELL! >>>

Az új tűzrendelet és a kerti grillezés, sütögetés új szabályai! – AKTUÁLIS! – ne vegye félvállról, a szabályok szigorúak!

Az új tűzrendelet és a kerti grillparty új szabályai! – AKTUÁLIS!
Kerti grillpartikra vonatkozó szabályok:

A tűgyújtás új szabályai vonatkoznak a kerti partikra, a kerti sütésekre és főzésekre is azzal, hogy ezeket nem kell bejelenteni (a bejelentés kifejezetten a rendeletben meghatározott avar-, a tarló-, a nád- és a növényi hulladékégetésre vonatkozik), valamint, hogy a sütőhelyek megválasztása az uralkodó széliránynak megfelelően történjék. Számolni kell azzal, hogy a szél erősségének változása a láng nagyságát, irányát jelentősen befolyásolja. Erre ezért van szükség, mert a kerti grillpartikra nem érvényes a kerti égetéssel kapcsolatban megállapított szabály, hogy azt csak teljes szélcsendben lehet végezni.

A főzéshez, sütéshez használt eszközöket stabilan rögzítsük, megfelelően telepítsük (a felboruló edény égési sérülést okozhat, illetve pld. a felboruló grillből a kiszóródó izzó faszén gyújtási veszélyt jelenthet). A kerti partira is érvényes azonban a fokozott veszéllyel járó tevékenységre vonatkozó szabály: aki a kerti tüzet vagy a grillt kezeli, amíg e tevékenységet folytatja, és a tüzet el nem oltotta nem fogyaszthat alkoholt, nem kerülhet befolyásolt állapotba.

A szomszédnak is jelezni kell!
Mind a kerti égetéssel, mind a kerti partival kapcsolatban fontos szabály, hogy tüzet csak a szomszéd zavarása nélkül, annak jóváhagyása birtokában lehet csak gyújtani. E szabály a Polgári Törvénykönyv egyik általános szabályából következik, amely kimondja, hogy a tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.

Amennyiben baj történik, a tűz elterjed, nem tudjuk megfékezni avagy tüzet észlelünk, azt kötelesek vagyunk azonnal bejelenteni! A bejelentést megtehetjük a tűzoltóságnál, a rendőrségnél, avagy az általános 112-es általános segélyhívó számon. Amennyiben azt észleljük, hogy valaki a tűzgyújtási szabályokat megszegi, vagy tűzgyújtási tilalom ellenére gyújt tüzet szintén bejelentési kötelezettségünk van.

error: Content is protected !!