Hiteligénylés feltételei, lakossági és üzleti hiteligénylés általános feltételei!

Hiteligénylés feltételei, lakossági és üzleti hiteligénylés általános feltételei!

A hitelfelvételhez kapcsolódó elvárások hitelfajtánként és bankonként is számottevően eltérnek. Az alábbi alapfeltételeknek azonban szinte minden esetben teljesülniük kell:

Személyi feltételek

 • A 18 éves életkor betöltése
 • Legalább minimálbér igazolása
 • Cselekvőképesség.
 • Életbiztosítás (bizonyos kor felett, illetve, ha egyedül veszed fel a hitelt)

Ingatlanfedezet feltételei (jelzáloghitel esetén)

 • Tulajdoni lap
 • Megfelelő érték
 • Ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek
 • Az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési telek)
 • Nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás
 • Önállóan forgalomképes
 • Banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
 • Tehermentesség, vagy elfogadható teher.

Az intézkedés célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást.

A Magyar Nemzeti Bank tovább szigorítja a forint alapú jelzáloghitel igénylés feltételeit. A mától életbe lépő intézkedés célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást. A módosítás a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatóra (JTM) vonatkozik – a Bank360 összegezte a legfontosabb változásokat, amelyekkel számolnia kell mindenkinek, aki jelzáloghitelt készül felvenni.

A jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató azt a célt szolgálja, hogy az igazolt jövedelemhez képest ne lehessen irreálisan magas törlesztőrészlettel jelzáloghitelhez jutni. Mostanáig a szabályozás szerint a havi nettó jövedelem felét, vagyis 50 százalékát terhelhették a hiteligénylők jelzálog alapú forint hitellel, függetlenül a kamatperiódustól. Ha valaki magas, legalább havi nettó 400 ezer forintos jövedelemmel rendelkezett, akkor ez az arány 60 százalékra emelkedhetett. A jogszabályok értelmében a JTM-et minden hiteligénylésnél figyelembe veszi a bank, így nem fordulhat elő, hogy úgy folyósítanak kölcsönt valakinek, hogy nincs bejelentett munkája és igazolható rendszeres jövedelme.

A szabályozás eddig csak a havi nettó jövedelemre vonatkozott, a kamatperiódust nem vette figyelembe. Ezen változtat a mától hatályba lépő módosítás, melynek részletei a következőképpen alakulnak:

Az 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 25 százalékát, vagyis ebben az esetben a felére csökken a bevállalható törlesztő összege.

– Magas jövedelem esetén a 30 százalék a maximum.

– A legalább 5, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalék lesz a határ, magas jövedelem esetén pedig 40 százalék.

– Legalább 10 éves kamatperiódus esetén nincs változás az arányokat tekintve, ebben az esetben továbbra is az 50 százalék lesz a mérvadó.

Hogyan történik majd a JTM számítása a gyakorlatban?

Ha egy háztartásban élőknek az összes nettó jövedelme 250 ezer forint, ennek eddig a felét, vagyis 125 ezer forintot fordíthattak hiteltörlesztésre. Ez a mai naptól, az újonnan kötött jelzálogkölcsön szerződéseknél 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén már csak 62 ezer 500 forint lehet, 5 és 10 év közötti hitelperiódus esetén pedig 75 ezer forint. Ahhoz, hogy ennél nagyobb törlesztőt vállalhasson valaki, magasabb igazolt nettó jövedelemre van szüksége.

Összefoglalva, így módosul a mai nappal a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató a forint alapú jelzáloghiteleknél:

Bank360 vélemény: a szabályozás a kiszámítható és biztonságosabb kamatozású hitelek felé tereli a lakosságot, de emellett is azt tanácsoljuk az olvasóknak, csak akkora összegű hitelt vegyenek fel, amelynek a törlesztése akkor sem okoz problémát, ha váratlan kiadás merül fel, vagy változó kamatozású hitel esetén megemelkedne a törlesztőrészlet.

error: Content is protected !!