Hétfőtől Nov. 21-től korlátozásokat vezetnek be Magyarországon a kutakon! Itt a bejelentés:

Hétfőtől Nov. 21-től korlátozásokat vezetnek be Magyarországon! Itt a bejelentés:

Nem szállít benzint és dízelt jövő héttől a Mol azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel idén tavasszal a benzinár-stop bevezetése után kötöttek szerződést. A Mol az ellátás biztonságának fenntartásával indokolta.

Emellett közölték azt is, hogy a korlátozás átmeneti, de határozatlan időre szól – értesült az RTL Híradó.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a Mol döntése lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás.

A hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás – mondta a szakértő, hozzátéve: a döntés nyomán 400-500 benzinkút is kieshet a rendszerből, ami azért gond, mert ezek a kutak a magyar üzemanyagellátás 30 százalékát biztosították, tehát jelentős arányt képviseltek a magyar üzemanyagpiacon.


A Mol közleménye ezzel szemben azt állítja, a szállítások felfüggesztése az összes magyarországi benzinkút körülbelül 10 százalékát érinti. A benzinársapka kihirdetésekor egyébként nagyjából 2000 benzinkút működött Magyarországon.

Egri Gábor figyelmeztetett: sorban állásokra és hosszú várakozási időre kell számítani a magyar kutakon, a legnagyobb gond vidéken lehet, ahol az embereknek esetenként jelentősen többek kell majd utazni az üzemanyagért. A szakértő azt mondta, hogy egyértelműen a magyar állam által bevezetett ársapka okozza a jelenlegi helyzetet:
Ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását – fogalmazott Egri Gábor. Tehát valószínű, hogy csak a Mol kutakon fogunk üzemanyagot találni, a kis kutaknál ki fog fogyni.


error: Content is protected !!