GYED, GYES, GYET melletti munkavégzés feltételei 2020

GYED, GYES, GYET melletti munkavégzés feltételei 2020

Szülés után visszatérne dolgozni? Vállalkozást indítana, mialatt otthon van gyermekével? Olvasson tovább, ha tudni szeretné, hogyan fog adózni! 
A gyermek 1 éves korának betöltése után a GYED, GYES vagy GYET folyósítása mellett a szülő végezhet keresőtevékenységet. A munkavégzés lehet napi 8 órás vagy részmunkaidős is, munkaviszony vagy saját vállalkozás.

Munkaviszony

Ha az édesanyának a szülés előtt volt fennálló munkaviszonya, akkor az ellátások folyósítása alatt is megmarad a jogviszony, és fizetés nélküli szabadságon van. A munkáltató nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a  gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság ideje alatt.

Ha az édesanya úgy dönt, hogy újra munkába áll, a fizetés nélküli szabadságot meg kell szüntetni, helyette ismét aktív állományba kerül és munkabérre jogosult. Ettől még az ellátásra továbbra is jogosult marad. A gyermek betegsége esetén a szülő gyermekápolási táppénzt kaphat.

A munkáltatót a visszatérő kismama után adókedvezmény illeti meg a szocho és szakképzési hozzájárulás összegéből. A munkavállaló pedig családi adókedvezményre jogosult: 1 vagy 2 gyermek esetén havi nettó 10.000 Ft, 3 vagy több gyermek esetén havi nettó 33.000 Ft kedvezményezett eltartottanként.

Egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozás GYED, GYES vagy GYET mellett kedvezményesebb adózással tud működni.

A szülőnek csak a vállalkozásból ténylegesen kivett jövedelem után kell adót fizetnie, a kötelező járulékminimum alól mentesül. Így ha nem vesz ki az év során jövedelmet a vállalkozásból, a tevékenységet járulékmentesen végezheti.

Év végén a vállalkozás eredménye után meg kell fizetni a személyi jövedelemadót. A személyi jövedelemadó összegéből az egyéni vállalkozó szülő igénybe tudja venni a családi adókedvezményt.

KATÁ-s egyéni vállalkozás

Az egyéni vállalkozó szülő főfoglalkozású kisadózónak minősül (hacsak nincs mellette legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonya is), tehát havi 50.000 Ft KATA fizetésére kötelezett, azon hónapokban amikor tevékenységet végez.

Nem kell az 50.000 Ft tételes adót megfizetni, amikor a hónap egészében a kisadózó GYED-en, GYES-en vagy GYET-en volt, és nem végzett a kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkát.

Figyelni kell viszont, hogy azon hónapok, amikor a kisadózó nem fizet tételes KATÁ-t, csökkentik a bevételi értékhatár összegét. A bevételi értékhatár annyiszor 500.000 Ft, ahány hónapban a tételes KATA megfizetésre került (egész év esetén 6.000.000 Ft), az e feletti bevétel után 40 adót kell fizetni.

A KATÁ-s egyéni vállalkozó nem érvényesíthet családi adókedvezményt, mert nem fizet szja-t és járulékot.
Segítünk! Jelentkezzen be ingyenes tanácsadásra!

error: Content is protected !!