Gázórások figyelem: Jegyzőket küldenek a családi házakhoz a kedvezményes gáz ellenőrzése miatt! Kötelező őket beengedni!!!

Főhet a jegyzők feje a lakossági rezsicsökkentés miatt: megrohanták őket az olcsó gázmennyiséget duplázó igazolásért, amit 8 napon belül ki kell adniuk. Ennyi idő alatt azonban nem tudnak mindenhol helyszíni szemlét tartani, amit viszont a Belügyminisztérium vár el tőlük – írja a Bank360.hu.

A vezetékes gázt használók közül, aki csak teheti, a hétvége óta azon agyal, hogyan tudna élni a rezsicsökkentett árú lakossági gázmennyiséget duplázó vagy akár megtöbbszöröző új kedvezménnyel. E szerint az egy mérőórás lakóingatlanoknál annyiszor jár a kedvezményes mennyiség, ahány “lakás rendeltetési egység” van benne (rajta).
Amint arról a Blikk is beszámolt a hétvégén, a hatósági bizonyítványt kérelemre a jegyzőknek kell kiadniuk, amivel aztán kérhető a gázszolgáltatótól a plusz kedvezmény. Erre a jogszabály szerint 8 napjuk van a jegyzőknek, akikhez hétfő óta csőstül érkeznek a kérelmek és az érdeklődések.
Mivel az önkormányzatokat is teljesen váratlanul érte az új kötelezettség, mindenhol pillanatok alatt próbálnak leírást, formanyomtatvány adni az általuk elvárt tartalmú kérelemhez. Ehhez a jogszabály általános megfogalmazásai nem adnak nekik semmiféle segítséget, így aztán ahány önkormányzat, annyiféle elvárás, nyomtatvány. Van, ahol csak egy nyilatkozatot kell benyújtani, máshol különböző igazolásokat, okmányokat is be kell csatolni a kérelemhez (például használatbavételi engedély, alaprajz, adatok a bentlakókról).
Ha be akarják tartani a kérelem elbírálása a jogszabály szerint kötelezően meghatározott 8 napos határidőt, akkor jelenleg a polgármesteri hivataloknak esélye sincs arra, hogy minden kérelmezőnél a helyszínen győződjenek meg arról, valóban a kérelemben szereplő számú “lakás rendeltetési egység” van-e az ingatlanon.
Márpedig a 24.hu információ szerint a Belügyminisztérium és Miniszterelnökség jegyzőknek küldött szeptember 12-i körlevélében és iratmintában ezt tartja szükségesnek. Így most a hivatalok alighanem választhatnak, hogy a Belügyminisztérium útmutatásainak tesznek-e eleget, vagy betartják a 8 napos határidőt, mert a kettő egyszerre nem fog menni a rájuk zúduló kérelmek miatt. A gyors elbírálás ráadásul az ügyfeleknek is fontos, mert ha még szeptemberben benyújtják a bizonyítványt a gázszolgáltatójukhoz, akkor már októbertől, jár nekik a plusz kedvezményes mennyiség.

error: Content is protected !!