Fontos bejelentést tett a kormány: 1 perce érkezett a bejelentés!

Rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra „Mit miért tesz a kormány?” címmel.

A tegnapi napon rakéta robbant fel Lengyelország területén, ami az orosz–ukrán háború kezdete óta nem tapasztalt nemzetközi mozgolódást váltott ki.

A világ több országával egyetemben a magyar kormány is rendkívüli üléseket tartott, a mai napon pedig Orbán Viktor kormányülést hívott össze az ügyel kapcsolatban. Többek között az ott elhangzottakról is beszámol a miniszter.Gulyás Gergely így kezdte a tájékoztatóját: “Sajnos február vége óta megszokhattuk, hogy a kormányülések mindig a háborúval összefüggő kérdésekkel kezdődnek. Ez ma különösen aktuális volt. Tegnap késő délután kaptunk tájékoztatás arról, hogy leállt a Barátság Kőolajvezeték. A trafó sérült szerencsére, nem a vezeték, így a leállás ideiglenes volt. Van a Molnak és az országnak is több hónapra való tartaléka, de jó hír, hogy ma délután 14 órakor újraindult a vezeték, ha nem is akkora nyomással. Szintén tegnapi hír, hogy rakéta csapódott be Lengyelország területére.

A kormány a szokásos protokollnak megfelelően összehívta a védelmi tanácsot, a honvédelmi és a külügyminiszter is beszélt a lengyel kollégájával. A mai információk szerint egy ukrán légvédelmi rakéta csapódott be Lengyelország területére. Ezek a történések is bizonyítják, milyen fontos, hogy minél hamarabb béketárgyalások kezdődjenek, és érjen véget a vérontás a szomszédságunkban. A NATO egységesen szolidaritásáról biztosította Lengyelországot. Magunkra nézve kötelezőnek látjuk a NATO ötödik cikkelyével kapcsolatos kötelezettségeket.”A hazai turizmusról is tárgyalt ma a kormány. Megtudhattuk: az elmúlt 10 hónapban 13 millió vendég 33 millió vendégéjszakát töltött az országban, ez 34 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. Szintén a turizmussal kapcsolatos hír, hogy a SZÉP kártya különböző füleit eltörlik, a kártyán lévő összeget bármire egyből fel lehet használni, nem lesz korlátozás az alszámlák közötti átjárásban.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta: ha valamilyen okból kifolyólag végleg leállna a Barátság Kőolajvezeték, akkor déli, tengeri útvonalon keresztül lehetne megoldani az olajbeszerzést, de az jelentősen lelassítaná a szállítási folyamatot.

Több ellenzéki politikus szerint fel kellene gyorsítani Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. Gulyás Gergely szerint nem hazánkon múlik majd a két ország csatlakozása, mi garantáltan hamarabb ratifikálni fogjuk az okmányt, mint például Törökország.

Arra a kérdésre, miszerint a karácsonyi ünnepekre elfogyhat az árstopos burgonya és tojás a boltokból, a miniszter azt válaszolta, hogy nem tart ettől. Azt pedig nem érti, hogy a külföldi multi élelmiszerláncok miért akarnak emiatt Brüsszelhez fordulni, amikor a magyar boltokra is ugyanúgy vonatkoznak ezek a szabályok.A megemelkedett rezisárak miatt nehéz helyzetbe került szállodaipart úgy próbálja meg segíteni a kormány, hogy a nettó bevételük után nem kell 2023. március 31-ig befizetni a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Jelenleg készenléti helyzetben van a magyar hadsereg, de a tegnap történtek miatt nincs szükség fokozott jelenlétre az ukrán határnál.

Eddig február 24-e óta összesen 984 ezer menekült érkezett hozzánk Ukrajnából. A tegnapi orosz rakétatámadás következtében az ukrán áramszolgáltató hálózat 80 százaléka károsodott.

Egy éve, hogy fixálták az üzemanyagárakat. “Elsősorban a családok számára akartunk segítséget nyújtani, ami egyértelműen sikerült. Kivezetni nehéz lesz, az biztos, a céges autóknál már megtettük. Amíg az inflációcsökkentési és családtámogatási célt jól szolgálja, addig fenntartjuk a benzinárstopot.”Összességében nem tesz jót a költségvetésnek a 20 százalék feletti infláció, még a megnövekedett ÁFA-bevétellel együtt sem, mert rengeteg pénzt kell kifizetnie az államnak az energiaszektorban.

error: Content is protected !!