Figyelem! Ha így kezdődik a telefonszám amiről keresnek semmiképpen ne vedd fel és ne is hívd vissza >>>

Figyelem! Ha így kezdődik a telefonszám amiről keresnek semmiképpen ne vedd fel és ne is hívd vissza >>>

Kapott mostanában furcsa telefonszámokról hívásokat? Nehogy felvegye! Itthon is egyre inkább terjedő csalási formáról van szó, gyakorlatilag biztos, hogy senki sem keresi önt Maliról, vagy a Seychelle-szigetekről. Összegyűjtöttük a módszereket, és a leggyakoribb nemzetközi hívószámokat, ezeknek ne dőljön be.

Bár az a láncleveles riogatás, hogy a beszélgetést az idegen számmal nem lehet megszakítani, kamu, ettől függetlenül több módszerrel is próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan mobilozókból.

A furcsa számok furcsa hívásai

A módszer egyébként pofonegyszerű, a természetes emberi kíváncsiságra épít, ráadásul azzal is kalkulál, hogy sokan nem veszik fel a rejtett számos hívásokat. Egy külföldi szám mindenképpen felkelti a figyelmet, különösen, ha egy Magyarországon szinte ismeretlen országból érkezik a hívás.

Összegyűjtöttük a módszereket, és a leggyakoribb nemzetközi hívószámokat, ezeknek ne dőljön be semmiképpen se!

1. A bajbajutott: ha felvesszük a hívást, beszédet nem, de fájdalmas nyögéseket vagy sikolyokat hallhatunk, mielőtt megszakítják a vonalat. Teljesen természetes emberi vágy a segíteni akarás, így nem csoda, hogy sokan visszahívják a külföldi hívószámot, szép nagy nemzetközi költségekbe belecsúszva ezzel.

2. Az adathalász: ha felvesszük a hívást, a Windows-os számítógépünk hibáiról tájékoztatnak majd, amelynek javításához a személyi adatainkat akarják elkérni. A hívó jellemzően sem a számítógép típusát, sem a hívott nevét nem tudja.

3. A hirdetésre jelentkező: Ezt a típust jellemzően inkább szállodások ismerik, egy indiai akcentusú úriember szoba felől érdeklődik, amit ki is venne, ha a hoteltulajdonos küld neki egy 100-500 euróig terjedő összegű pénzt.

4. A kíváncsiságra építő: Ezzel lehet a leggyakrabban találkozni, itt megcsörgeti a külföldi szám a telefont, és reménykedik benne, hogy a tulajdonos visszahívja kíváncsiságból.

5. Az SMS: jellemzően elképesztően rossz angolsággal írt segítségkérő üzenet, amelyben csak a telefon tulaja mentheti meg a bajbajutottat, természetesen egy komolyabb pénzösszeg elküldésével.

További használt trükköket egyébként ITT tud olvasni, ahol egyúttal azt is letudja ellenőrizni, hogy milyen országból próbálták kirabolni.

A veszélyes hívók

A leggyakrabban a hasonló nemzetközi csalásokhoz afrikai, kelet-ázsiai, és karib-szigeteki telefonszámokat használnak, ezért a +27, +223, +224, +229, +235, +238, +254, +261, +263 kezdetű hívószámokat semmiképpen ne vegyük fel, hacsak nem várunk hívást Afrikából! De ebben az esetben is biztonságosabb előre meggyőződni az ismerős telefonszámáról.

A kelet-ázsiai országok hívószámai jellemzően nyolcassal és kilencessel kezdődnek, például Laosz (+856), India (+91), Kuvait (+965).

A közép-amerikai országok kódjai is hasonlóak, az egyik leggyakrabban jelentett csalási kísérlet a Dominikai Köztársaság +809-es kódjáról érkezik. Puerto Rico szintén veszélyeztetett, mert egy szabályozásnak köszönhetően az országnak két kódja is van, ezért se a +787-es, se a +939-es számokról érkező hívásokat sem tanácsos felvenni.

A magyar valóság

Itthon is egyre inkább terjednek a különböző telefontrükkök, azaz a kiszolgáltatottakat és az időseket célzó átverések. Ezek többsége egyszerűen felfedhető, segítsenek az idős rokonoknak is felismerni, ha át akarják verni őket!

1. A bajbajutott rokon: tele van az internet olyan történetekkel, hogy idős, egyedül élő embereket kerestek meg azzal, hogy az unokájuk/gyermeküknek nagy problémája van, amihez egy nagyobb pénzösszeget kell átutalniuk egy megadott bankszámlára, vagy átadni valakinek. Ilyenkor a legjobb a rendőrséget hívni azonnal, és semmiképpen sem adni pénzt a hívónak.

2. A termékbemutató: vagy nyereményt, vagy ingyenes kirándulást ajánl egy behízelgő hang a telefonban, ahová megérkezve rögtön kiderül, hogy a legújabb szuperporszívó és egy kényelmetlen hitel nélkül szinte lehetetlen távozni. Nyugodtan hívja a Fogyasztóvédelmet, ha hasonló történik!

3. A szolgáltatót imitáló: legyen szó akár telefonról, a gázszámláról, vagy éppen orvosi papírokról, a hívó biztos, hogy személyes adatokat, netán bankszámla-hozzáférést is fog kérni. Ne dőljünk be!

4. A fenti módszert kombinálva más országokban már terjed, hogy egy emeltdíjas szám valamilyen trükkel felhívatja magát, és több ezer forintot ráterhel az előfizető számlájára.

error: Content is protected !!