Elképesztően pofátlan szabály lépett életbe 2018. október 13-tól a háziorvosoknál!!!! Külön idő­pon­tot kap­nak a nyug­dí­ja­sok a há­zi­or­vos­nál!!! Csak akkor érkezhetnek, különben NEM LÁTJÁK EL ŐKET csak életveszély esetén >>>

Elképesztően pofátlan szabály lépett életbe 2018. október 13-tól a háziorvosoknál!!!! Külön idő­pon­tot kap­nak a nyug­dí­ja­sok a há­zi­or­vos­nál!!! Csak akkor érkezhetnek, különben NEM LÁTJÁK EL ŐKET csak életveszély esetén >>>

A gya­kor­lat óri­ási vitát vál­tott ki, noha abban a leg­töb­ben egyet­ér­te­nek, hogy ez a mun­ka­szer­ve­zés mind­két cso­port ér­de­keit szol­gálja. Az or­vo­sok sze­rint a kérés in­do­kolt, de ter­mé­sze­te­sen a ha­laszt­ha­tat­lan ese­te­ket bár­mi­kor el­lát­ják.

Néhány óra alatt több ezer vélemény érkezett arra a fényképre egy fővárosi zárt csoportban az interneten, amelyik egy feliratot tartalmazott:

„A kedd délutáni rendelés a dolgozó emberek számára van fenntartva!”

Elszabadultak az indulatok, mindenkinek markáns véleménye van az orvosi kérésről és persze egy története arról, amikor az idősek illetve a fiatalok voltak tiszteletlenek, türelmetlenek, vették igénybe fölöslegesen az orvos idején.

A utánanézett, és kiderült: több helyen folytatnak hasonló gyakorlatot. A XV. kerületi rendelőintézetben nagyon udvarias és kedves szavakkal kérik a betegeket, hogy a táppénzesek és nyugdíjasok lehetőleg este 6 előtt érkezzenek. Gyömrőn határozottabban fogalmazott az orvos:

„Tisztelt betegeink! Szerda délutánonként a nyugdíjas és táppénzen lévő betegeinket kizárólag közvetlen életveszély esetén látjuk el! Megértésüket köszönjük.”

Megteheti az orvos, hogy akkor látja el a betegeit, amikor ő akarja, és a nyugdíjasokat más rendelési időben fogadja, mint a többi betegeket?

– kérdeztük több betegjogi képviselőtől is, de a lapnak nem akartak nyilatkozni. Így aztán betegként hívtuk fel egyiküket, így már szóba állt velünk.Teljesen legális dolog, hogy a háziorvosok beosztják a rendelési idejüket – magyarázta a fővárosi betegjogi képviselő.

– Nincs ebben semmi törvénytelen. Ez egy gyakorlati kérdés, ami az időbeosztás szempontjából fontos. Orvosa válogatja, ki, hogyan szervezi a saját munkáját, az a fontos, hogy a feltételekről világosan tájékoztassa a betegeit. De éppen a kiírás bizonyítja, hogy ezt meg is teszik! Persze, ha valaki sürgősségi ellátásra szorul, természetesen fogadnia kell a doktornak, attól függetlenül, hogy mi van kiírva.

A által megkérdezett ügyvéd szerint azonban felmerülhet, hogy a gyakorlat az egyenlő bánásmód tilalmába ütközik, és orvosetikai problémát is felvethet.

– A praktikum szempontjából persze védhető és érthető, hogy a rendelést az orvosok igyekeznek szabályozni a hatékonyabb ellátás érdekében – mondta lapunknak a jog embere.

– Ha az Egyenlő Bánásmód Hatósága felfigyel erre a gyakorlatra, elképzelhető, hogy úgy ítéli meg: az ellátás szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a társadalom egy csoportját, a nyugdíjasokat. Orvosetikai problémákat is felvethet ez a megkülönböztetés, hiszen az orvosok nem utasíthatják el a beteg ellátását.

error: Content is protected !!