Élelmiszer áremelés 2023 – Ekkor tetőzhet Magyarországon a drágulás, hatalmas emelés jön!

Élelmiszer áremelés 2023 – Ekkor tetőzhet Magyarországon a drágulás, hatalmas emelés jön!

Az infláció és a drágulás egy ideje fő téma Magyarországon, ugyanis olyan brutális árakkal találkozhatunk mindenhol, amit egye nehezebb megfizetni.

Egyes élelmiszerárak az árstoppal kerültek mérséklésre, sőt, az utóbbi időben a tej és tejtermékek ára is csökkent minimálisan, viszont a szakértő szerint ne örüljünk, mert újabb élelmiszerdrágulás jön és ennek a tetőpontja körülbelül március közepére tehető.
A Portfolionak Hollósi Dávid, az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója nyilatkozott, aki elemezte az élelmiszerek árát és a gazdasági válságot is:

„Sok év után 2022-ben azt láthattuk, hogy egyszerre és nagyjából azonos mértékben emelt árat a teljes élelmiszer-termékpálya: a mezőgazdasági termelői kör, az élelmiszeripar és – ami fogyasztóként minden bizonnyal a legfájdalmasabb – a kiskereskedelem is. Vagyis a bolti árak emelkedésében csaknem teljes mértékben tükröződött a 2021-ben kezdődött árutőzsdei boom”– nyilatkozta a szakértő.

Amennyiben idén nem lesz a tavalyihoz fogható rendkívüli aszály, nem súlyosbodik tovább az orosz–ukrán konfliktus, kitart az inputárak stabilizálódása, akkor – azt gondolom – 2024-re jutunk el oda, hogy ismét kisebb teher lehet a bevásárlás”


„Egyelőre úgy látjuk, hogy várhatóan március környékén tetőznek az árak. Persze már olvashatjuk, hogy egyes tejtermékek ára jelentősen, akár 20 százalékkal csökken, de még ez az ár – a vaj esetében például 9600 forint kilónként – is többszöröse a korábbinak. Elképzelhető, hogy bizonyos termékek ára piaci folyamatok miatt csökken valamelyest, de általánosságban véve az élelmiszerárak márciusi tetőzésére számítunk. A hatósági árak kivezetése nyomán áremelkedés várható az adott termékeknél, hacsak a kivezetés időpontjáig nem következik be drasztikus csökkenés egy-egy kategória esetében. De erre rendkívül kevés az esély.”

Egy időre hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy az élelmiszervásárlás a korábbinál nagyobb anyagi teher, és a 10 ezer forintos bevásárlás most már inkább 14-15 ezer ugyanarra a kosárra vonatkozóan.”
A reálbérek emelkedése előbb-utóbb azonban utolérheti ezt, és hosszabb távon az élelmiszerköltés terhe a korábbi szintre mérséklődik. Amennyiben idén nem lesz a tavalyihoz fogható rendkívüli aszály, nem súlyosbodik tovább az orosz-ukrán konfliktus, kitart az inputárak stabilizálódása, úgy azt gondolom, 2024-re jutunk el oda, hogy ismét kisebb teher lehet a bevásárlás.”

 

 

error: Content is protected !!