EL FBAR : Az új színes, jó illatú gyilkos e-cigi!!! Ezt kell tudni az új sláger termékről!!! Minden tini ezt szívja …

elf bar rendelés árak

Az Elf Bar birtoklása is törvényellenes

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít az új típusú eldobható elektromos cigaretta. Az Elf Bar, Fume, Magic Bar, Manórúd néven is ismert termék egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz.

A termék a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban. Aki Magyarországon engedély nélkül értékesít ilyen terméket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

EL FBAR : Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, de a közbeszédben alig-alig van szó róla. A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia. Hogy mennyire káros, azt még nem pontosan tudjuk, de vannak aggasztó hírek.
Miről is van szó? Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. A terméket kifejezetten a fiataloknak szánták, olyan az ízvilága (van számos gyümölcs, továbbá például banánturmix, gumimaci vagy energiaital, esetleg blue razz lemonade ízű), olyan a kinézete (jópofa, harsány színű rudacskák), az egész köré szerveződő kultúra, hogy az minél menőbb legyen a 21. századi gyerekek körében.
EL FBAR : Az új színes, jó illatú gyilkos e-cigi!!!

A magyarul is hozzáférhető, de alapvetően szlovák vagy román oldalak kiemelik, hogy az Elf Bar ára kedvezőbb, mint a hagyományos cigié, vagy a dohányhevítéses rendszereké. Továbbá azt állítják, „kevésbé egészségtelen, élményben verhetetlen, és takarítani sem kell”. Kis helyen elfér, jól eldugható, bármikor előkapható, és előkészület nélkül indulhat a pöfékelés, ami után nem is lesz büdös a fogyasztó – szól a reklámszöveg. Az elektromos cigaretták (más néven: vape), és így az Elf Barok is, nem füstöt, hanem gőzt adnak.

Bár több országban – így Szlovákiában, Romániában – legális, Magyarországon tiltott forgalmazni. A jogszabályok szerint 2020 májusától nem árulhatnak még a Nemzeti Dohányboltok sem speciális folyadékok párologtatásán alapuló e-cigarettákat és „dohányzást imitáló elektronikus eszközöket”. Az Elf Bar pontosan ebbe a kategóriába esik. A tiltás ellenére azonban nagyon könnyű hozzájutni ezekhez illegálisan, de erről később.
„Az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között” – erősíti meg a kamaszoktól szerzett információnkat Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. „Ha összességében nézzük, és sorrendet akarok állítani, akkor a legfontosabb az, hogy a nem dohányzáshoz képest mindegyik dohányzásforma rosszabb. Ezzel együtt, annyit mondhatunk, hogy az Elf Bar talán kevésbé káros, mint egy hagyományos cigaretta, mert utóbbinál a pirolízis, a papír égése, és egy csomó vegyület is megjelenik. De összességében ez azért nem ad okot az örömre. Ráadásul elég sok kora-tizenéves szívja már az Elf Bart.”

Angliában már hemzseg a közösségi média olyan tinédzserek bejegyzéseitől, akik arról számolnak be, hogy függők lettek az eldobható eszközöktől.
„A nikotin mellett ezek az eszközök tartalmaznak polietilén-glikolt és növényi glicerineket, amelyek a tüdőbe jutva károsodást okozhatnak.” Zacher hangsúlyozza, hogy az Elf Bar még csak nem olyan régen jelent meg, ezért még olyan jellegű orvosszakmai evidenciák nem állnak rendelkezésre.

A szakemberek nem ajánlják azt sem, hogy a dohányzásról való leszokáskor a fogyasztók e-cigarettára vagy Elf Barra váltsanak, a kettős használat pedig még fokozottabban egészségkárosító hatású lehet.

Az Elf Bar Magyarországon illegális, kereskedelemben nem kapható, de mint jeleztük, aki akar, természetesen nagyon könnyen hozzájut. A legrosszabb módja az Elf Bar beszerzésének az, ha utcai árusok, ki tudja milyen eredetű és tartalmú manórúdjait vesszük meg. Ez kifejezetten veszélyes, hiszen – szintén számos TikTok- és YouTube-videó bizonyítja – az eldobható e-cigaretták likvidtartályai és a hevítésért felelős akkumlátorai is újratölthetők.


Márpedig – saját tapasztalatból mondjuk –, ha a Deák téren vagy a Nyugatinál manapság tíz percet eltölt valaki, szinte biztosan leszólítja egy árus, aki két-háromezerért már „kiváló minőségű” Elf Bar-t kínál.

Természetesen a legnépszerűbb módja a beszerzésnek az internet, ahogy Zacher leírta: „Neten megrendelik, csomagszállító kiviszi, ha online rendelik, a kutya nem kérdezi, hány éves vagy, elmúltál-e 18, vagy sem”. És persze minden tininek van ismerőse, akitől lehet vásárolni, mondjuk egy jó kis energiaital ízű 2 százalékos, 1500 slukkost, vagy egy 5-ös, ötezres gumimaci-ízűt. Várdi Katalin olyanról is tud, amikor a gimnazisták adják el általános iskolásoknak az Elf Bart.

error: Content is protected !!