Éjfélkor életbe léptek az újabb szankciók, ezt vezették be Magyarországon! Így változik az életünk!

Lesz-e dízelhiány a mától életbe lépő szankciós csomag miatt?

A kormány szerint dízelhiányt és drágulást hozhat a mostantól életbe lépő hatodik szankciós csomag Oroszország ellen. A Mol ellenben azt közölte, nem lesz fennakadás az ellátásban és szakértők szerint ellátási nehézségekre sem kell számítani, bár az árak sem mennek lejjebb.

A Blikk is megírta, hogy életbe lépnek az orosz olajra kivetett- a magyar kormány által is megszavazott – uniós szankciók, így mostantól csak azok a tagállamok importálhatnak orosz olajat, akik más forrásból nem tudják beszerezni a nyersanyagot. Ám ezek az országok is csak a hazai piacon adhatják el az így készült üzemanyagot – foglalta össze a szankciós csomag lényegét és a cseh, a szlovák valamint a magyar gazdaságot érintő kivételeket az RTL Hiradója.
Az EU-s döntés bejelentésekor Orbán Viktor azt mondta, nem lesz baj, a Magyarországra vonatkozó kivétellel sikerült elkerülni a gazdasági atombombát. Most az Energiaügyi Minisztérium mégis megkongatta a vészharangokat, álláspontjuk szerint a szankció miatt Európában akár dízelhiány és az olajtermékek drágulása is várható.
Az RTL Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint viszont nem kell ellátási nehézségekre számítani, ám ugyanakkor az árak sem fognak lejjebb menni. A Mol megkeresésükre szintén azt nyilatkozta, hogy felkészültek a mától életbe lépő szankciókra, nem lesz fennakadás. Nyilatkozatuk szerint a két finomítójuk, nagyjából 200 milliárd forintba kerülő fejlesztése megfelelő ütemben zajlik, így a tervezett időpontban képesek lesznek az orosztól különböző típusú kőolajat is feldolgozni.

error: Content is protected !!