Egészségügyi szolgáltatási járulék – tb járulék összege 2024

egészségügyi szolgáltatási járulék tb kártya 2024

Egészségügyi szolgáltatási járulék – tb járulék összege 2024

Egészségügyi szolgáltatási járulék – tb járulék összege 2024 – Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles. A járulék összege jövő januártól változik.
Az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésével az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni. A járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra. 2023-ban a járulék havi összege 9600 forint (napi összege 320 forint) volt, jövőre 11 100 forint/fő/hó ( napi 380 forint) lesz.A társadalombiztosítási törvény szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék tárgyévi havi mértéke a tárgyévet megelőző évi egészségügyi szolgáltatási járulék havi mértékének a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett fogyasztóiár-index (infláció) előző év azonos időszakához viszonyított változásával valorizált összege, 100 forintra kerekítve. Az egészségügyi szolgáltatási járulék napi mértéke a havi mérték harmincad része, 10 forintra kerekítve.Az előbbiek szerint megállapított járulék mértékeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján a tárgyévet megelőző év október 31-ig közzéteszi. Ezt ITT megtalálod. Ezeket az összegeket hajtják be a nem fizetőktől az adózás rendjéről szóló törvényben szabályozott elévülési időn belül.Mely esetben szűnik meg a járulékfizetési kötelezettség?

Az adóhatóság az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésre kötelezett személyt fizetési kötelezettsége megszűnéséről az alábbi esetekben hivatalból értesíti:

  • ha a fizetési kötelezettség biztosítással járó olyan jogviszony létesítése miatt szűnik meg, amelyet a NAV-hoz bejelentettek;
  • egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság bejelentése esetén;
  • ha a NAV hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy a fizetésre kötelezett személy külföldön tartózkodik és társadalombiztosítási szempontból nem minősül belföldinek;
  • ha a fizetésre kötelezett elhalálozott.
error: Content is protected !!