Dupláznák a Családit: A családi pótlék megduplázását kéri a kormánytól a Magyar Szegénységellenes Hálózat

Dupláznák a Családit: A családi pótlék megduplázását kéri a kormánytól a Magyar Szegénységellenes Hálózat >>>

A civilek szerint a szociális kiadásokra fordított milliárdok éppen a legszegényebb családokhoz nem jutnak el. A családi pótlék összege 10 éve változatlan, kicsivel több mint 12 ezer forint.

Nagy öröm érte a Deák családot. Ételadományt – kenyeret, pékárut, gyümölcsöt kaptak. A család hét gyermeket nevel, az apa ágyban fekvő beteg. A koszt mellett az albérletet is ki kell szorítaniuk, szociális lakást nem kapnak.

A kormányfő pedig megmondta: 2030-ra 30 ezerrel fog nőni a magyar lakosság. Az állam most 350 milliárd forinttal több támogatást nyújt a gyermeket vállaló családoknak, mint 2010-ben, mégsem szülnek többet a magyar nők.

„A családbarátságot egy kicsit árnyalni kellene a kormányzati retorikában, mert azt kell hogy mondjuk, hogy a jelenlegi családtámogatási rendszer jobban kedvez a jobb módú, középosztálytól felfelé pozicionált családoknak. Erről szól a családi adókedvezmény, erről szól a csok. A családi pótlékban azonban, ami minden családot és gyermeket el kellene hogy érjen, abban viszont nem történt változás” – nyilatkozta László Johanna, a Magyar Szegénységellenes Hálózat szociális munkása.

A civilek ezért petíciót indítottak a családi pótlék megduplázásáért, melynek összege gyakorlatilag 10 éve változatlan, kicsivel több mint 12 ezer forint.

„Ezen múlhat az, hogy egy kisgyerek az osztálykirándulásra el tud-e menni, vagy el tud-e menni az osztállyal színházba, megkapja-e azokat hatásokat, ingereket, amik kellenek ahhoz, hogy egy egészséges felnőtt legyen belőle” – tette hozzá László Johanna.

Pap Helga 3 kisgyereket nevel a férjével. Amikor Zsuzsika érkezett, tudták hogy nehéz lesz. „Sietni kell a munkába állással, mert hogyha úgy van, akkor felveszek egy seprűt, elmegyek takarítónőnek. Semmi nem jelent problémát, hogy ha a családunkról van szó” – mondta a nő.

A saját lakás egyelőre elképzelhetetlen, a családok otthonteremtési kedvezményét sem rájuk szabták, hiába a három gyerek. Ráadásul az állami pluszpénz csak feljebb nyomta az ingatlanárakat. A segítőszolgálatok munkatársai is úgy tapasztalják, a szegény sorsú családoknak nem javult az életszínvonala az elmúlt években.

„Vékony réteget érintenek ezek a támogatások, amik elérhetők. Azok a kollégák vagy azok a családok, akikkel mi napi kapcsolatban vagyunk, azok körül igen kevesen, vagy mondhatni, elenyésző számban jutnak hozzá ezekhez a támogatásokhoz” – mondta Monostori Éva, a Mag-ház közösségfejlesztője.

A kormányzat szívesen tündököl a családbarát szerepben, noha a szociális kiadásokra fordított temérdek pénzhez a rászorulók nagy része nem jut hozzá.

error: Content is protected !!