Botrány a Parlamentbe, nekimentek Orbán Viktornak! Elfogadta a parlament a rabszolgatörvényt >>>

Botrány a Parlamentbe, nekimentek Orbán Viktornak! Elfogadta a parlament a rabszolgatörvényt >>>

A szakszervezetek és az ellenzék heves tiltakozása mellett, botrányos ülésen fogadta el ma a parlament a Munka Törvénykönyvének módosítását. Így jövő januártól 250-ről összeesen 400 órára emelkedhet az évente maximálisan elrendelhető túlmunka ideje, igaz ezt önként vállalt túlmunkának tünteti fel a törvény, amelyről a munkáltatóknak 3 éves időintervallum alatt kell csak elszámolniuk a munkavállalóval. Mára a kormány egyik minisztere, Palkovics László már azt mondta: valójában a cégek kérték a rugalmasabb túlórára lehetőséget adó törvénymódosítást.

A Munka Törvénykönyvének megváltoztatásával kapcsolatos törvényjavaslatot három fideszes képviselő, Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor előterjesztését 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

A munka törvénykönyve jövő január 1-jétől kimondja: a munkaidőkeret tartama – ha ezt objektív, vagy műszaki, vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják – kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónap. Évi 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, viszont rögzítik, hogy ezt meghaladóan a munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján naptári évenként elrendelhető legfeljebb 150 óra rendkívüli munkaidő. A törvény ezt hívja önként vállalt túlmunkának.

Kollektív szerződés rendelkezése alapján továbbra is legfeljebb évi 300 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el, de ezen felül ha a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodik, naptári évenként legfeljebb 100 óra rendkívüli munkaidő, „önként vállalt túlmunka” elrendelhető.

A mostani változtatással azt is tartalmazza majd a munka törvénykönyve, hogy a munkáltató a közölt munkaidőbeosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja.

A Fidesz a törvénymódosítás célját abban jelölte meg, hogy aki szeretne többet dolgozni, és szeretne ezáltal több pénzt keresni, az elől elhárítsák a bürokratikus akadályokat.

error: Content is protected !!