Banki adategyeztetés 2019: a kiskorúaknál is kell!!!Banki adategyeztetés: a kiskorúaknál is kell!!! Minden család érintett >>>

Egy olvasói levélre hivatkozva a 24.hu megkérdezte a jegybanki felügyeletet, miért van szükség arra, hogy kiskorúaknál is legyen adategyeztetés.

Magyarországon számos hitelintézet kínál gyermekeknek, fiataloknak junior bankszámlákat, akár már újszülött kortól. Ezeken a számlákon 14 éves életkor alatti gyermek esetén csak a szülő, gondnok, gyám (azaz a gyermek törvényes képviselője) önállóan vagy a gyermekkel együttesen végezhet számlaműveleteket. Ugyanez vonatkozik a banki azonosításra is.

Az ügyfél-átvilágítási folyamat akkor lehet hatékony és teljes, ha a törvényben előírt valamennyi pénzügyi intézményi számla ügyféladatait rögzíteni és ellenőrizni lehet, ezért szükséges valamennyi számlatulajdonossal ezek pontosítása. Nem lenne szerencsés, ha kiderülne, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekkorú ügyfelek adataival nyitottak számlákat bűnözői célok megvalósítására – írta a portálnak válaszában az MNB.

Az adategyeztetés új határideje október 31.

error: Content is protected !!