Azonnali utalás 2020

Azonnali utalás 2020

Azonnali utalás: megszüntetné a lakossági tranzakciós illetéket a bankszövetség. Az infrastruktúra készen áll, az ügyfelek számára 2020. március 2-ától lesz elérhető az azonnali fizetés.

Az azonnali fizetési rendszer központi infrastruktúráját biztosító Giro Zrt. és a Magyar Nemzeti Bank határidőre elkészült a rendszer működését megalapozó technikai feladatokkal. Ahhoz, hogy a rendszerhez csatlakozás és a biztonságos működés valamennyi pénzforgalmi szolgáltató vonatkozásában biztosítható legyen, július 1-jétől a rendszer éles próbaüzeme kezdődik, a lakossági és vállalati ügyfelek számára az azonnali fizetés 2020. március 2-ától lesz elérhető.

A Magyar Bankszövetség elkötelezett az azonnali fizetési rendszer sikeréért, amely új pénzforgalmi korszakot hoz a gazdaságba, de ahhoz, hogy az ennek egyik alappillére, a fix díjas elektronikus számlacsomag fogyasztóbarát lehessen, elengedhetetlennek tartja az elektronikus lakossági ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetését.

Közvetlenül befogadott csoportos megbízási üzenetek

Az elszámolásforgalmi szolgáltatás keretében a Klíringtagoknak lehetőségük van arra, hogy számlavezetett ügyfeleik részére engedélyezzék csoportos fizetési megbízásaik GIRO Zrt.-hez történő közvetlen benyújtását. A felhatalmazott bankszámla-tulajdonosok a Közvetlen Benyújtók.
A BKR-ben a következő fizetési megbízások közvetlen benyújtására van mód:

  • csoportos átutalási megbízás,
  • csoportos beszedési megbízás,
  • csoportos (postai) készpénz kifizetési megbízás.

A GIRO Zrt. Közvetlen Benyújtótól átvett bankközi megbízások feldolgozását a BKR-ben végzi el, míg az adott bankon illetve intézményen belüli csoportos megbízásokat a Közvetlen Benyújtó számlavezető Klíringtagjához továbbítja.

A Közvetlen Benyújtó által benyújtott csoportos fizetési megbízások és a GIRO Zrt. által elkészített jelentések üzenetszabványait a BKR Szabványok III. kötete tartalmazza.

Például minden utalás a családi pótlék is azonnal a számlán lesz aznap!

error: Content is protected !!