Autósok figyelem: Ha 110-es kódot látsz a jogsidban, nagy eséllyel megbüntethetnek a rendőrök >>>

A jogosítvánnyal rendelkezők tudják, hogy a kis rózsaszínű plasztik kártya hátoldalán többféle kód van felsorolva, és bizony mindegyiknek van jelentése. Sajnos ezzel nem minden ember foglalkozik, sőt akadnak olyanok, akik nem tudják, hogy eme kódok mit is jelentenek valójában. Bizonyos sorok végén megtalálható a 101, 102, 182, 186-os szám, valamint a 01.01 és a 01.02-es kód is.

Gyakran a 110-es kód is előfordul a jogosítványokon, aminek, ha nem teszünk eleget, akkor egy közúti ellenőrzés folyamán megüthetjük a bokánkat.

A jogosítvány megszerzése előtt részt kellett venni egy orvosi alkalmassági vizsgálaton, ahol, ha az ember nem látott jól, akkor szemüveget vagy esetleg kontaktlencsét is felírhatott az orvos, amit szükségesnek vélt a vezetéshez. Viszont volt olyan időszak, mikor az orvosok előszeretettel írták fel, hogy „Tartalék szemüveg tartása kötelező”, melynek kódszáma az a bizonyos 110-es. Akkor ugrott meg az ilyen kóddal ellátott orvosi papírok száma, mikor népszerűvé váltak a kontaktlencsék.

Ennek tükrében, ha megállítanak a rendőrök és te kontaktlencsében/ szemüvegben vezetsz és az ellenőrzés során megnézik a jogosítványodat, amiben látható ez a kódszám, akkor kötelező megmutatnod azt a tartalék szemüveget. Amennyiben nincs nálad, vagy alapjáraton nincs ilyen szemüveged, akkor komoly büntetésre számíthatsz.Szóval mindenki jegyezze meg, hogy a „Tartalék szemüveg tartása kötelező” kódszáma a 110-es!

Eme kódon kívül van még néhány fontos kódszám, amit érdemes megjegyezni, ha nem akarunk csekket fizetni:01. 01. szemüveg.01. 02. kontaktlencse/kontaktlencsék.01. 03. védőszemüveg.01. 04. homályos lencse.01. 05. szemtakaró.01. 06. szemüveg vagy kontaktlencse.100-tól felfelé is néhány nagyon lényeges kódra bukkanunk:100 Gépjárművezetésre egészségügyi szempontból alkalmatlan.101 1. egészségügyi csoportban alkalmas.102 2. egészségügyi csoportban alkalmas.103 2. egészségügyi csoportban alkalmatlan.104 Csoportos személyszállítást nem végezhet.105 Megkülönböztető jelzést használó járművet nem vezethet.110 Tartalék szemüveg tartása kötelező.130 Mozgásszervi okok miatt csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott feltételekkel vezethet.131 Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben megjelölt típusú járművet vezethet.132 Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott módon átalakított járművet vezethet.133 Csak a vezetői engedély részét képező mellékletben meghatározott segédberendezéssel ellátott járművet vezethet.182 ”A” korlátozott kategória.186 ”K” kategóriában meghatározott járműveken kívül lassú járművet és pótkocsiját is vezetheti.Legyél kedves ellenőrizni, hogy a vezetői engedélyedben, milyen kódszámok szerepelnek, és keress rá, mit is jelentenek valójában. Amennyiben szerepel benne a 110-es kód, és nincs ilyen szemüveged, mihamarabb szerezz be, hogy elkerüld a bírságot!

error: Content is protected !!