Apaszabadság 2019/2020 : VÉGRE JÖN Magyarországon a 10 napos apaszabadság és a 2 hónapos szülői szabadság! Mutatjuk mikortól lép életbe :

Apaszabadság 2019/2020 :

VÉGRE JÖN Magyarországon a 10 napos apaszabadság és a 2 hónapos szülői szabadság!

Mutatjuk mikortól lép életbe :

A munka és a családi élet összeegyeztetését szolgáló szabályokat fogadott el mai ülésén az Európai Parlament. Az apáknak vagy a velük egyenrangú társszülőknek legalább 10 munkanapos apasági szabadságot kell biztosítani gyermekük születése, örökbe fogadásának időszakában vagy halva születése esetén.

Magyarországon jelenleg 5 nap az apasági szabadság időtartama. Emellett alanyi jogon (vagyis mindkét szülőnek) két hónapnyi, át nem ruházható és fizetett szülői szabadságot kell biztosítani, így lehetővé téve a gyermekgondozási feladatok kiegyensúlyozottabb elosztását a családban.

Az Európai Parlament mai ülésén 490 szavazattal, 82 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadta a tagállamok szakminisztereivel informálisan már leegyeztetett, az apasági szabadságra és az át nem ruházható szülői szabadságra vonatkozó új szabályokat a magánélet és a munka egyensúlyának megteremtése jegyében.

Az irányelv az unió hivatalos lapjában történő megjelenését követő huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe az abban foglaltakat.

error: Content is protected !!