Brutális: durva allergiás rohamot kapott a 4 éves Attila, akit szúnyogok csíptek össze! Durva képek:

Brutális: durva allergiás rohamot kapott a 4 éves Attila, akit szúnyogok csíptek össze!

Durva képek:

Továbbra sem javult a szúnyoghelyzet egyes településeken: legutóbb egy Esztergomhoz közeli faluban csípett meg több vérszívó egy négyéves kisfiút, aki emiatt kórházba került.

Mint arról korábban beszámoltunk, a rendkívül sok csapadék és a hirtelen jött extrém meleg miatt minden eddiginél nagyobb számban támadnak a szúnyogok.

Vivien (27) alig hitt a szemének, amikor meglátta szabadban játszó gyermekét, Attilát (4), akinek hátát csalánkiütéshez hasonló piros foltok borították.

– Összesen három szúnyog csípte meg, amitől az egész háta feldagadt. Nagyon megijedt, sírt, ráadásul elkezdett fulladni, ami miatt azonnal kórházba rohantunk vele – kezdte az édesanya, aki szerint hetek óta elviselhetetlen a szúnyoginvázió településükön, a kertbe szinte ki sem lehet menni.

A 4 éves Attila allergiás rohamot kapott három szúnyog csípésétől

– A kisfiam egy éjszakát töltött a kórházban, mint kiderült: heves allergiás reakciót váltottak ki nála a szúnyogcsípések. Ez azért is furcsa, mert korábban a csípésektől nem volt rohama. Most kaptunk gyógyszert, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő – mondta Vivien, aki nem látott más megoldást: kézi permetezővel próbálja felvenni a harcot otthon a vérszívók ellen.

Nincs könnyű dolga a szakembereknek sem, hiszen a szúnyoggyérítést nehezítik az időjárási körülmények. Bár április 30. óta országszerte gőzerővel dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai, volt, hogy napokra le kellett állniuk a kánikula vagy a heves esőzések miatt.

A melegben ugyanis késő estig elrejtőznek a vérszívók, a nagy szélben, esőben pedig nem érintkeznek a permetszerrel. Valódi taktikai csata folyik a rovarok és a rájuk vadászók között, azonban van ok a reménykedésre.

Egy nappal az eset után újra összecsípkedték a fiút, aki azonban kapott gyógyszert

A héten viszont várhatóan sokkal intenzívebb csapást mérnek a szúnyogokra, az országos invázió miatt. 

– Érdemes a kannákat, kerti játékokat, gumiabrocsokat lefedni, hogy az esővíz ne gyűljön bennük össze. Egy vízzel teli vödörben ugyanis több ezer szúnyog fejlődhet ki. Nyírjuk rendszeresen a füvet, mivel a szúnyogok nappal a növényzetben bújnak meg – tanácsolta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

Sokféleképp reagál a test

A szúnyog csípésekor a nyálával számos különböző anyagot juttat szervezetünkbe. Az idegen anyagok jelenlétére szervezetünk allergiás reakcióval válaszol, melynek jellemző tünetei: viszketés, fájdalom, duzzanat, bőrpír. Mint más allergiás reakcióknál is, javarészt az ember immunrendszerétől és a bejutó testidegen anyag mennyiségétől függ a tünetek súlyossága – olvasható az ÁNTSZ oldalán, ahol többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy Európában az elmúlt két évtizedben több olyan szúnyogfaj jelent meg, amelyek korábban nem fordultak elő.

error: Content is protected !!