Akár 200 ezer forint is jön az infláció miatt sok családnak, ők kapják meg!

Nettó-bruttó minimálbér 2024

Akár 200 ezer forint is jön az infláció miatt sok családnak, ők kapják meg!

Akár 200 ezer forint is jön az infláció miatt sok családnak, ők kapják meg! Nettó 200 ezer forintos egyszeri bérkifizetés járulékmentesen, újabb minimálbér-emelés októbertől, esetleg az idei reálbér-visszaesést kompenzáló bérkorrekció jövő januártól. Ilyen és ehhez hasonló ötletek merültek fel az újraindult bértárgyalásokon a munkáltatók és a munkaadók között, mivel a legalacsonyabb keresetűeknél jelentős a fizetések vásárlóerejének csökkenése.

( Friss hírek 0-24 )

Szeptemberben újra tárgyalnak

Már júliusban is volt egy előzetes egyeztetés, de a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma csak augusztus 30-án ülésezett hivatalosan. Ezen a tanácskozáson érdemi megbeszélést nem tudtak tartani a munkaadók, a munkavállalók és a kormány képviselői, mert a legfrissebb inflációs számok, prognózisok nem voltak ehhez a kezükben. Szeptemberben ülnek újra tárgyalóasztalhoz, amikor nagyon sok minden eldőlhet azzal kapcsolatban, hogy az évtizedek óta nem látott hazai infláció miatt lesz-e évközben bérkompenzáció, amire a legalacsonyabb fizetéseknél egyébként még sosem volt példa.
A recesszióba hajló gazdasági teljesítmény ellenére sem a munkáltatók, sem pedig a kormány nem zárkózott el egy esetleges, év végi bérkiigazítástól, amit valamennyi szakszervezeti szövetség fontosnak tartana, bár vannak kétségeik, hogy ezt végül sikerül elérniük.

A kormány és a munkáltatók is arra hivatkoznak, hogy nincsenek friss adatok a kezünkben, amivel el lehetne dönteni, hogy az év elején 16 százalékkal megemelt minimálbér és a 14 százalékkal feljebb tornázott garantált bérminimum menny

Egyszeri bérkompenzáció?

„A korábbi megállapodásunk alapján ugyanis 16 százalék feletti inflációnál tárgyalunk, 18 százalék felettinél pedig mindenképpen lesz bérkompenzáció. A probléma az, hogy éves szintű inflációban állapodtunk meg, az ehhez szükséges, végleges adatok viszont csak év végére lehetnek a birtokunkban. Abban maradtunk, hogy szeptemberben, már becsült inflációs adat alapján tárgyalunk, amihez várjuk a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank számait”.
Ez a szakszervezeti szövetség javasolta egyébként az egyszeri, nettó 200 ezer forintos bérkifizetést a legalacsonyabb keresetűek részére, járulékok nélkül.

Akár 200 ezer forint is jön az infláció miatt sok családnak, ők kapják meg!

Mivel azonban az állami költségvetés nincs túl jó állapotban, hogy a kormány lemondjon ekkora bevételekről, ezért egyelőre nem túl valószínű, hogy ez a verzió megvalósul, mint ahogy a SZÉP-kártyán keresztüli, további kedvezményes kifizetés sem tűnik befutónak. Ettől függetlenül a kormány nem zárkózott el teljesen a béremelési ötletektől.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke szerint is szükség lenne az év végi, egyösszegű kompenzációra, bár erre kevés esélyt adott. „A másik lehetséges forgatókönyv, hogy jövőre, egyszerre korrigáljuk a legalacsonyabb bérek reálveszteségét. Ha nincs idei korrekció, akkor a 2024-re várt 5,5 százalékos infláció mellett is 15 százalékos béremelésre lenne szükség. Ha van idén kompenzáció, akkor annak mértékétől függene a jövő évi bérfejlesztés” – vázolta javaslatukat Mészáros Melinda.


Nincs elég adat a munkaadók szerint

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos szövetségétől Perlusz László főtitkár már úgy látja, hogy egyelőre várják a megbízható adatokat, becsléseket a 2023. év egészére vonatkozóan, különösen az infláció és a GDP tekintetében. „Ezt követően tudunk dönteni a vállalható béremelési teherről.

Ennek megfelelően jelenleg nem kizárható az idei bérkiigazítás sem, bár az év vége közeledtével – és az utolsó hónapokban várható reálbér emelkedésre tekintettel – ennek jelenleg kicsi a valószínűsége” – fogalmazta meg az év végi kompenzációval kapcsolatos kételyeit az egyik nagy munkáltatói szövetség vezetőségi tagja. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke, Rolek Ferenc csak annyit közölt, hogy az érdemi tárgyalások még nem kezdődtek el, és szeptember második felére várunk olyan adatokat a Pénzügyminisztériumtól, ami alapján álláspontunkat ki tudjuk alakítani.


Lassan 2024-ről is tárgyalni kell

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint a 2024-es bértárgyalásokat a jövő évi gazdasági várakozások befolyásolják. „Az idei esetleges visszaesés az általunk napirenden tartani kívánt idei kompenzációt befolyásolja. Sőt, ez utóbbi fordítva is igaz. Egy idei kompenzáció a gazdaság növekedését is eredményezheti, hiszen a visszaesés egyik okozója a reálbérveszteségek miatti fogyasztáscsökkenés” – érvelt az év végi, utólagosan megemelt magasabb fizetések mellett a szakszervezeti vezető. Zlati Róbert megjegyezte, hogy a jövő évi bérek előtt mindenképpen az idei kompenzációról kívánnak tárgyalni.

Kompenzáció nélkül 15-20 százalékos jövő évi béremelést tartanánk indokoltnak

– közölte a 2024-es bérekről szóló álláspontjukat Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

error: Content is protected !!