Adósságelengedés >>> Adósok figyelem! Elengedhetik a tartozása egy részét!

Adósságelengedés >>> Adósok figyelem! Elengedhetik a tartozása egy részét!

Fantasztikus hír! Mostantól bárki kérheti az adósságelengedést!!!
Korábban csak azok adhatták be kérelmüket, akiknek már az ingatlanuk elvesztésével is reálisan számolniuk kellett, most már minden olyan adós sikerrel kérheti felvételét a rendszerbe, aki megfelel a jogszabály általános követelményeinek.

Nézzük tíz pontban, melyek a legfontosabb tudnivalók a magáncsődről:
A csődvédelem önkéntesen igényelhető.

2015. szeptember 1-jétől a nem fizető jelzáloghitelesek, 2016. október 1-jétől bárki igénybe vehet, 2017-ben pedig már könnyített feltételekkel lesz igényelhető az adósságelengedés! Még nincsenek meg a megújított lehetőségek, amit hírt kapunk róla, jelentkezünk a hírrel!

Olyan személy igényelheti, akinek a tartozása (nem a hitele összege!) legalább 2 millió és legfeljebb 60 millió forint.

Akkor igényelhető, ha az adós legalább 500 000 forintnyi (kamatokkal és járulékokkal növelt) tartozása 90 napnál régebb óta áll fent. A tartozások között lennie kell legalább egy hitelnek is.

Csak akkor igényelhető, ha az adósság összege az igénylő csődvagyonának 100% és 200% közötti részét teszi ki. A csődvagyon az ingóságok és ingatlanvagyonok összege, továbbá a következő öt évben várható bevétel összege.

A magáncsőd időszaka alatt az adós kevesebbet törleszt, mint amennyit kellene. A csődvédelem lejártakor a megmaradt tartozást elengedik. Az engedmény akár 95% is lehet.
A csődvédelem alatt csődbiztos felügyeli az igénylő, a hozzátartozói és a vele egy háztartásban élők költéseit. Egy-, két- és háromfős családok esetén fejenként a legkisebb öregségi nyugdíj másfélszeresét költhetik el szabadon (vagyis három fő esetén kb. 120 000 forintot), négy főtől pedig csak a legkisebb öregségi nyugdíj összegét családtagonként (4 fő esetén szintén kb. 120 000 forint). Ennél nagyobb költéshez a csődbiztos beleegyezése szükséges.

A csődvédelem alapesetben 5 évre szól, de meghosszabbítható 7 évre. Egy személy életében egyszer veheti igénybe a csődvédelmet. Ha valaki bármilyen formában csal, azt örökre kizárják a csődvédelemből.

Az adósnak vállalnia kell, hogy ha nincs munkája, keres. Fontos továbbá, hogy nem viselkedhet úgy, hogy magatartása miatt megbüntessék, elbocsássák stb. – vagyis csökkenjen a törlesztőképessége. Folyamatos az érdeklődés a családi csődvédelem iránt, október elején már túllépte az ötszázat az ügyek száma – írja a Magyar Idők.

A lap szerint ütemesen emelkedik a magáncsődöt jelentő állampolgárok száma. Az adósmentő megoldás tavaly szeptemberben lépett életbe, tavaly novemberig csupán 145 eljárást kezdeményeztek a magánszemélyek. Az igazságügyi tárca most a Magyar Idők kérdésére közölte: október elejéig 511 eljárás indult meg. A minisztériumnál megjegyezték, hogy a több mint félezer csődvédelem 1200 magánszemélyt óv meg az anyagi ellehetetlenüléstől.
Az érintett adósok mellett ugyanis majdnem háromszázra rúg az adóstársak száma és hasonló nagyságú a közeli hozzátartozók csoportja is.

A számok a közeli időszakban biztosan emelkedni fognak, mert október elsején megnyílt az adósmentő lehetőség újabb szakasza.

error: Content is protected !!