Adóbevallás 2023 – itt a legfontosabb határidő, elkészítette a Nav a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezeteket!

Adóbevallás 2023 – itt a legfontosabb határidő, elkészítette a Nav a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezeteket!

Idén több mint 5,6 millió embernek készítette el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét. A NAV közölte, hogy ezeket ki, hol, mikortól és milyen feltételekkel érheti el, illetve arról is beszámoltak, hogy mi a teendők az adóbevallással.Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte: március 15-től már elérhetőek a NAV által elkészített adóbevallási tervezetek.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy március 15-től a központi azonosítási ügynök (KAÜ) azonosító segítségével bárki megnézheti a saját, 2022-re vonatkozó adóbevallási tervezetét az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu).Az adóbevallás a következő eszközökön mind jóváhagyható és szerkeszthető:

  • asztali számítógép/laptop;
  • tablet;
  • telefon;
  • és minden egyéb rendelkezésre álló okoseszköz.

Aki egyetért a tervezet adataival és azt nem kell semmivel kiegészítenie, annak nincs további teendője, május 22-én a tervezete érvényes szja-bevallássá válik – tájékoztatott Tállai András, aki azt is elmondta, hogy a lehetőség azok előtt is nyitva áll, akik most először regisztrálnak az Ügyfélkapun.

Most sem késő Ügyfélkaput regisztrálni

Amennyiben valaki szeretne KAÜ-azonosítót igényelni, azt a legegyszerűbben valamelyik okmányirodában vagy kormányablakban teheti meg, továbbá ez előzetes időpontfoglalással a főbb NAV-ügyfélszolgálatokon is elintézhető.Idén az adóbevalláshoz segítséget kapnak az egyéni vállalkozók, az őstermelők, továbbá az áfás magánszemélyek is. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfa fizetésére kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, továbbá a NAV-nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük adóbevallási tervezetüket.Korábban, ha valaki nem nyújtotta be az szja-bevallását, mulasztási bírsággal számolhatott, most pedig akkor is érvényes az adóbevallása, ha rá sem néz – emlékeztetett a Pénzügyminisztérium államtitkára.

error: Content is protected !!