A hétvégén ellepték Magyarországot a külföldről érkező csaló telefonhívások – Az ORFK közleményt adott ki a teljes lakosságnak! OSSZÁTOK MEG!!!

A hétvégén ellepték Magyarországot a külföldről érkező csaló telefonhívások

Az ORFK közleményt adott ki a teljes lakosságnak! OSSZÁTOK MEG!!!

A hétvégén ellepték Magyarországot a külföldről érkező csaló telefonhívások – Az ORFK közleményt adott ki a teljes lakosságnak! Semmiképp se vegye fel, ha ezekről a számokról hívják! Osszátok!

A hétvége folyamán több olvasói megkeresés is érkezett szerkesztőségünkbe, illetve a közösségi oldalakon is állandó témát szolgáltatott a különös nemzetközi hívószámokról, ismeretlen telefonszámokról érkező mobilos hívások egész Magyarországon.

A probléma nem új keletű, ám míg tavaly ősszel csupán elvétve fordult elő, ebben a pár napban már az egész országot érintette a dolog. Napi rendszerességgel kapnak többen szomáliai, ugandai, gambiai vagy éppen kongói számról hívásokat, általában éjszaka és a kora reggeli órákban.

Volt akit +377-es, +252-es vagy +447-es nemzetközi hívószámról kerestek több alkalommal.

Attilát aki Pest megyében él és írt nekünk arról számolt be, hogy őt Kongóból hívták reggel 6 körül, egyik ismerősömét pedig Ugandából csörgették meg hajnalban. Mivel éjszakára mindig lenémítja a telefonját, csak reggel látta a nem fogadott hívást.

Egy másik férfi a közösségi oldalon osztotta meg tapasztalatait másokkal: – Jól indult a mai nap: 5.15-kor arra ébredek, hogy rezeg a telefonom. Bejövő hívás a következő számról: +243 819 090 725. Alatta ez áll, mert az okostelefon ezt is kiírja: Kongó – Kinshasa. Persze, nem vettem fel, de pár csörgés után meg is szakadt.

Ezzel kapcsolatban megkerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, akik közleményben figyelmeztetnek bennünket:

„Több hazai mobiltelefonszámra is ismeretlen külföldi számról érkezik hívás. Amikor az illető felveszi a hívást vagy nem szól bele senki vagy idegen nyelven kezd el beszélni valaki. A lényeg, hogy minél tovább vonalban tartsa a hívott felet. A szolgáltató úgy fogja számlázni mintha mi kezdeményeztük volna a hívást és több ezer forintunkba is kerülhet ez a pár másodperc. Ha +220 nemzetközi hívószámmal kezdődő segélykérő üzenetet kap, körültekintően járjon el!”

A ma reggeli Morning Show-ban Sebestyén Balázsék is boncolgatták a témát. Mint kiderült a hétvégén ő is és kollégája Rákóczi Feri is kapott hasonló hívást ugyanarról a külföldi számról, ráadásul 2 perces eltéréssel. Ők is figyelmeztetnek mindenkit, hogy véletlenül se vegyék fel a telefont!

A hívások döntően Afrikából érkeznek, és általában 23-al, 24-el kezdődnek.

A megkárosított ügyfél csak a számláján látja, mi történt. A legmagasabb összeg, amelyről a rendőrség tud, 7-10 ezer forint, ennyivel terhelte meg számlájukat szolgáltatójuk. A megoldás: nem felvenni ezeket a telefonokat, nem válaszolni az sms-ekre és nem visszahívni a számot!

Osszátok, hogy mindenki időben értesülhessen róla és ne kelljen több ezer forintot fizetnie a szolgáltatónak.

error: Content is protected !!